17-годишният Николай Христов Димитров извади кръста в самоковското село Драгушиново, отец Петър Стоименов: Светинята замръзна, годината ще е плодородна

 

Смелчагата Георги Георгиев: Аз за кръста не скачам, правя си баня за здраве

Късметлията от миналата година Ивайло Зетов: 2016-а беше перфектна, много ми вървя

Именякът Йордан Генов и внукът му рожденик Георги Даганов черпиха с греяна гроздова ракия от Ветрен, Генов: За изтривка е, но за студения празник е подходяща за сгряване и вдигане градуса на емоциите

01-09-_105715-1

В ледените води на река Искър пръв до богоявленския кръст стигна Николай Христов Димитров от село Драгушиново

Стотици се събраха в самоковското с Драгушиново, за да наблюдават традицията и обичая на Богоявление. Празникът на селото уважи и общинският съветник от ПП ГЕРБ Валентин Милушев, откъдето са неговите родови корени.

Минути след празнична литургия, отслужена от отец Петър Стоименов в 11:00 часа, първи във водите влязоха Тодор Въдков, Ивайло Зетов, Георги Георгиев, Николай Димитров и много др., като преди това верижен трактор направи път и разби ледовете на река Искър. След местните влязоха и гостите. Десетки мъже се потопиха в р. Искър, а някои от тях стояха повече от 10 минути.

В ледените води на река Искър пръв до богоявленския кръст стигна Николай Христов Димитров от село Драгушиново. Той е син на художника Христо Димитров, а майка му Анелия е възпитател в училище. Традицията на Йордановден в селото се спазва от древни времена и на 6 януари драгушинци се събраха на моста над заледените води, за да подкрепят най-смелите и калени младежи от селото. Отец Петър освети водата и поведе смелчаците към реката, за да се впуснат в надпреварата за светия символ на християнството. В Искъра смело се хвърлиха Тодор Вътков, Ивайло Зетов, който извади кръста миналата година, и още десетина юнаци. След като извади кръста, Николай Димитров сподели за в. ”Вяра”, че се чувства прекрасно и не е усетил студа в реката. Веднага пожела за себе си и за най-близките си здраве и успех за родното село и за всички българи. Николай е ученик в 11. клас, на 17 години е, пълен отличник, учи в самоковската Гимназия “Констонтин Фотинов”. В ритуала на Йордановден участва за пръв път. Николай Димитров, още щом извади кръста, получи първия си подарък. Още на излизане от реката кметът Георги Хаджийски притича до него, поздрави го от сърце и щедро го дари с парична сума.

“Кръстът замръзна” – сподели развълнувано отец Петър Стоименов и добави, че пожелава на всички здраве, мир и благоденствие. “Ако Йордановден е студен, според поверието годината ще е много плодородна” – добави още отец Петър.

Кметът на селото Георги Хаджийски благодари от страниците на в. ”Вяра” на всички, които са му помогнали за организацията, както и на всички, дошли на брега на Искъра, а на най-смелите, които се окъпаха в ледените води, пожела да се сбъднат и мечтите им.

Кметът Георги Хаджийски пожела за селото да има повече семейства, да се раждат повече деца. Благодаря за съдействието на хората, които почистиха снега – това са доброволци, сред които Кристиян Бармов и баща му Красимир Бармов. Те са местни и работят по договор с БКС. Честването на Богоявление в Драгушиново е традиция, оцеляла дори по времето на социализма.

На празника бе дошъл и именякът от селото Йордан Генов и внукът му Георги Даганов, който на Йордановден беше рожденик, двамата почерпиха за здраве. Йордан донесе от най-здравата домашна греяна гроздова ракия от Ветрен, която по принцип била за изтривка, но за студения празник бе подходяща за сгряване и вдигане градуса на емоциите. За празника Йордан си пожела много внучета и правнучета и радостно сподели, че вече има седем внуци.

Смелчагата Георги Георгиев от селото участва всяка година в богоявленския ритуал, той е на 22 години. “Аз за кръста не скачам, просто си правя баня за здраве“ – сподели той.

Ивайло Зетов пък е миналогодишният юнак, който извади кръста. Пред в. “Вяра” той сподели, че 2016 г. за него е била много, много здрава, а имало и любов. “Перфектно е времето, много ми вървя през миналата година, всичко беше на шест” – каза с усмивка Иво. В края на разговора даже обеща да си намери скоро любима и да я къпе и нея в Искър. Иво е студент в УНСС, специалност “Администрация и управление”, и не скри, че има амбиции да става кмет.

С носия във водите влезе и най-младата невеста, задомила се през 2016 г. в селото. Любов Маринова отначало пристъпи плахо заедно с мъжа си и своя брат. Ивайло Маринов – любимият й съпруг, я насърчаваше и накрая я дари с нежна прегръдка и целувка. Празникът продължи с много настроение, след което всички занесоха по домовете си заедно с молитвата за здраве, вяра, надежда и любов през новата година.

01-09-105522

Кметът на село Драгушиново Георги Хаджийски с именякът Йордан

01-09-_103801

Отец Петър заедно с общинския съветник от ПП ГЕРБ Валентин Милушев

01-09-_105609

Първи във водите влязоха Тодор Въдков, Ивайло Зетов, Георги Георгиев, Николай Димитров и много др.

01-09-_110010

Във водите влезе и най-младата невеста, задомила се през 2016 г. в селото, Любов Маринова отначало пристъпи плахо заедно с със съпруга си Ивайло Маринов

01-09-_105158

Именякът Йордан Генов заедно с внука си Георги, който е рожденик