170 танцьори виха хора и късаха цървули на фестивал в Перник

Танцова къща “Приятели чрез танца” към сдружение “Дай, бабо, огънче” за поредна година проведе фолклорния танцов фестивал “Приятели чрез танца” за любителски групи в Перник. Събитието, което заради метеорологичната обстановка се проведе в Общинския младежки дом, тази година нямаше състезателен характер.

В него участваха 170 изпълнители от 10 групи от Перник, Брезник, София, Лом, Разлог и Враца. Фестивалът започна с мегдански хора от Граово, а след това клубовете изпълниха по две избрани от тях хора. След изпълненията на всички колективи започна фестивалният концерт, в който групите участваха с техенлюбим народен танц. Традиционната награда кмета на Община Перник все пак бе връчена и тази година я получи сдружение „БрезиЯна“ гр. Брезник, които получиха тъпан.

На празника бе учреден и връчен приз на името на доц. Йордан Янакиев – за млад ръководител, който работи заопазването и популяризирането на танцовия фолклор на България. Първият приз получиха ръководителите на ТК „Трите пъти“ – София „Целта на събитието е да се популяризира, запази и развие българския танцов фолклор. Затова поканихме наши приятели от цялата страна в града на войводата Кракра, в сърцето на Граовския фолклор, да се хванем за ръце и да се наиграем на кръшни български хора“, казаха организаторите.