174 свободни работни места в туризма, хотелиерството и ресторантьорството заявени в Бюрото по труда в Дупница

Стартира националната кампания „Работа в БГ туризма”

Бюрото по труда в Дупница среща безработни и работодатели в рамките на националната кампания в подкрепа на туристическия бранш „Работа в БГ туризма”, която Агенцията по заетостта стартира в понеделник. На открито в центъра на Дупница служители на бюрото предоставяха информация за изискванията и възможностите за работа в обектите на туризма от цялата страна на търсещите работа и на работодателите от бранша. Проявяват ли дупничани интерес към борсата, колко са свободните места в сферата, заявени от работодателите от района, попитахме директора на Бюрото по труда Виолина Лазова. „В петък ще можем да кажем доколко хората са проявили интерес. Идеята е да популяризираме тази инициатива, да ги мотивираме и да ги убедим наистина, че ще бъде в полза и на безработните, и на работодателите. Кампанията е такава, че ние популяризираме работните места, заявени в агенцията, за цяла България. Ако безработно лице търси работа в Бургас, го ориентираме към работно място в Бургас”, обясни Лазова. И допълни: „Що се отнася до нашия район, в момента в Бюро по труда – Дупница са заявени 174 свободни работни места в туризма, хотелиерството и ресторантьорството.

Заради COVID-19 тези икономически дейности бяха спрели и сега работодателите в бранша отново набират персонала. Една голяма част от тях запазиха хората, използваха гъвкавите мерки „Запази ме”, но другата част ще си наберат нови работници. И съответно може би с по-високи изисквания. Още повече знаем, че абитуриентите завършиха, т.е. и те се явяват като част от пазара на труда. Освен това винаги има и нови обекти, предлагащи работа.”

Колко са незаетите работни места в туризма в Сапарева баня, където са по-голямата част от обектите, питахме Петър Чучуганов – председател на местното Сдружение на хотелиерите и ресторантьорите.

„По моя информация в момента работници търсят хотел „Емали” и ресторант „Бохеми”. В къщите за гости ние, собствениците, предоставяме услугите, нямаме работници. Като цяло са малко обектите, които набират персонал. След възобновяването на работата повечето се възстановиха, намериха си персонал. Освен това не всички са в сдружението, в него членуват 52 къщи за гости”, каза Чучуганов.

Както писахме, в Дупница кампанията „Работа в БГ туризма” се провежда на площад „Свобода”. В разположената там шатра търсещите и предлагащите работа в сферата могат да получат информация между 10,00 и 14,00 часа всеки работен ден до 11 юни.

Юлияна КОЛЧАКОВА