18 деца със симптоми на натравяне са в болница след лагер в Банско

Болницата в Разлог, снимка - архив

От Регионалната здравна инспекция и Агенцията по безопасност на храните извършват проверка

18 деца на възраст между 13 и 17 години са приети с влошено здравословно състояние в болницата в Разлог. Те са със симптоми наподобяващи хранително натравяне.
Децата са били на лагер в хотел в Банско. Във въпросния хотел на лагер са били още около 100 деца от градовете София, Свищов и Сливен.
От тях с оплаквания в болницата са постъпили 23 деца, 18 от които са хоспитализирани.

„Децата са докарани малко след 9 часа с автобус от Банско, където са били настанени в хотел, като са били придружавани от спешен екип“, посочи управителят на лечебното заведение д-р Радка Божикова.
„Децата са настанени в Многопрофилната болница за активно лечение в Разлог с температура, повръщане и диария. Пациентите са настанени в Детско отделение, те са стабилизирани и са в добро общо състояние“, увери директорът на лечебното заведение. Тя допълни, че са изпратени инспектори на Регионалната здравна инспекция в Благоевград, които да вземат проби и да се установи, дали състоянието на децата е свързано с хранително натравяне и каква е причината за състоянието им. Резултатите от инспекцията се очаква да излязат през следващите дни.

Последният случай с голям брой ученици, които постъпиха в болница след престой в Банско е от лятото на 2021 година.
Тогава 13 деца, които бяха на зелено училище в курорта, бяха приети с повръщане, гадене и болки в корема. Причина за влошеното им здравословно състояние се оказа вирус. През 2012 год., 38 деца постъпиха отново в болницата в Разлог след като бяха яли некачествено пилешко месо. Заедно с тях бяха хоспитализирани и 3 учителки от столично учебно заведение. Учениците постъпиха със симптоми на хранително отравяне.
Случаят беше прецедент, тъй като за да бъдат приети децата се наложи освобождаването на цялото хирургично отделение.