18-годишният Илия Шаламанов от Петрич с повиквателна за младежкия национален отбор на Австралия

  • Целта ми на първо време е да заема титулярния пост в мъжкия отбор на ЦСКА, да се окича с шампионска титла и да заиграя при „лъвовете”, каза младият футболист

Илия Стоянов Шаламанов е роден на 7.08.2002 година в Бризбейн, Австралия. Там живее три години, след което се прибира в град Петрич. Първите си стъпки във футбола прави в ДЮШ на “Беласица” /Петрич/ при треньора Стоил Филипов. По-късно облича фланелката на ДФК „Мечетата” при треньорите Емил Вангелов, Ивайло Стоянов и Ивайло Хаджигаев. Доста треньори от различни клубове проявяват интерес към него, но той предпочита офертата на Роман Тафраджиев в ЦСКА. Той е неизменен титуляр на вратарския пост в отборите до 14-годишна възраст. В U-15 тренира при Сашо Борисов. В U-17 и U-18 е под опеката на треньора Добри Митов. В U-19 е при треньора Даниел Моралес, където се окичва със златните медали и печели първа шампионска титла в кариерата си. Още на 16-годишна възраст е забелязан от треньорите на мъжкия отбор на ЦСКА и е привлечен от добре познаващия го до момента треньор Добри Митов, който е в тандем с Люпко Петрович и Димитър Пенев. Своя дебют на 18-годишна възраст с фланелката на мъжкия отбор на ЦСКА прави на 18 юли 2019 година в Тетевен в контролен мач срещу “Локомотив” /Горна Оряховица/. Останалите мачове са срещу гръцкия “Арис” /Солун/, “Каспий” /Казахстан/ – по време на лагер-сбора в Анталия, и втородивизионния “Нюрнберг” по време на лагера в Марбея, Испания. От август 2020 година е преотстъпен под наем на втородивизионния “Литекс” /Ловеч/. В момента Илия Шаламанов е в Петрич и се готви заедно със свои приятели футболисти по терените на града.

По повод появилата се информация за отправената му покана за участие в младежкия отбор на Австралия и други неща около неговото израстване до момента той се съгласи да даде обширно интервю, отговаряйки на зададените му въпроси.

-Илия, как стана повикването ти за участие в младежкия отбор на Австралия?

-Моят агент Антъни е изпратил видеозаписи на досега изиграни срещи от мен до Австралия. Там длъжностните лица от местния футболен съюз са разгледали внимателно всичко, останали са доволни от видяното и бях потърсен от австралийския мениджър Джейм Дуфвецки. В продължение на 30 минути проведохме телефонен разговор, обяснена ми бе програмата за участие в контролни мачове и квалификации за Световно първенство за младежи в периода от 14 февруари до 20 март 2021 година в Ташкент, Узбекистан. Там ще изиграем три приятелски срещи срещу отборите на Узбекистан, Бахрейн и Япония и квалификационни срещи за Световно първенство срещу отборите на Виетнам, Саудитска Арабия и Лаос. Добилият право съгласно регламента ще вземе участие във финалната фаза за Световното първенство за младежи в Индонезия през м. май 2021 година.

-Все пак си собственост на ЦСКА, а в момента – преотстъпен на “Литекс” /Ловеч/. Получи ли съгласие за освобождаването ти за участието ти с младежите на Австралия?

-Повиквателната за участие с младежки отбор на Австралия дойде на 17 декември т.г. Обадих се лично на главния мениджър на ЦСКА Стойчо Стоилов, който даде съгласието си, пожелавайки ми пълен успех.

-Къде поддържаш в момента спортната си форма?

-В Петрич с приятели футболисти, както и такива, играещи в различни отбори в страната.

-Интересуваш ли се от развитието на футбола в Петрич и най-вече на “Беласица”?

-Следя отблизо нещата около ОФК “Беласица”, защото съм рожба на този клуб и живея в този град. Петрич и спортната общественост заслужават да наблюдават мачове от професионалните групи. “Беласица” е име в българския футбол. Нейните успехи са известни. Пожелавам още през 2021 година от есента мъжкият отбор да намери място във втора лига.

-Известно ли ти е, че си внук на легендарния вратар на “Беласица” Илия Тренков, който през периода 1967-1968 година бе обявен за най-добър вратар на тогавашната “В” група?

-От майка ми зная, че  дядо Илия, чието име нося, е бил любимец на петричката публика, защото е имал невероятни качества и е бил много добър човек и колега. Задължен съм, щом нося неговото име, да запазя авторитета му и да го надмина.

-Кои треньори дадоха най-много от себе си за твоето израстване?

-Всеки един от досегашните ми треньори е дал по нещо за това.

-На кои отбори си привърженик в България и чужбина?

-На ЦСКА и английския “Манчестър Юнайтед”.

-Стремежът ти за в бъдеще във футболната кариера?

-На първо време да заема титулярния пост в мъжкия отбор на ЦСКА, да се окича с шампионска титла, да заиграя с червената фланелка по европейските терени, естествено и в националния отбор на България. Ще бъда истински щастлив, ако един ден облека фланелката на “Манчестър Юнайтед”.

-От кои вратари се възхищаваш?

-От Густаво Бусато от ЦСКА и от Де Хеа – “Манчестър Юнайтед”.

-Кога ще отпътуваш за Узбекистан, за да се присъединиш към младежкия отбор на Австралия?

-Очаквам уведомление от австралийската федерация по футбол. Зареден съм с амбиция за достойно представяне като рожба на ЦСКА и българския футбол. Уверен съм, че там ще има и скаути от различни държави в света, което е още по-голям заряд за мен.

-Какво си пожела за Коледа и Нова година? Какви са пожеланията ти и към любителите на футбола в Петрич?

-Да бъда жив и здрав както аз, така и моето семейство – майка ми, баща ми и брат ми, да нямам контузии и това, което не съм постигнал до момента, от 2021 година да стане реалност. На любителите на футбола в Петрич пожелавам много положителни емоции и скъсване с аматьорския футбол и Бела да заеме място в професионалната втора лига.

Ташко СУЛЬОТОВ