18 са задържани при спецакция в Гоцеделчевско – изети са наркотици, тютюн, злато

Специализирана полицейска акция се проведе на територията на Гоце Делчев и селата Абланица и Дебрен под ръководството на прокуратурите в Благоевград и Гоце Делчев. В нея са участвали жандармерия и полицаи от управленията в двата града. Проверени са били 226 лица, от които 18 са задържани за срок до 24 часа по Закона за МВР. Трима от тях са привлечени към наказателна отговорност. Органите на реда са инспектирали 3 места за обществен подслон и 6 заложни къщи. Извършени са били проверки на 250 моторни превозни средства. Съставени са 14 акта за установени административни нарушения, издадени са 30 фиша по Закона за движението по пътищата. В хода на операцията, в частен дом в с. Дебрен, община Гърмен, са били намерени и иззети около 1,4 килограма тревиста маса, реагираща положително на канабис, две засадени в саксии канабисови растения, около 6,2 грама амфетамин и електронна везна.

По случая е образувано досъдебно производство. В друго жилище в същото село полицаите са открили около 1, 060 килограма нарязан тютюн. В частен дом в с. Абланица, община Хаджидимово, служителите на реда са установили машина за рязане на тютюн. Освен това в същия имот са били намерени и иззети около 38 килограма ненарязан тютюн, 160 литра алкохол без задължителен бандеролен знак. Проверени са били частен дом и автоморга в гр. Гоце Делчев, където са били открити няколко записи на заповеди, лична карта, талони на леки автомобили и около 370 грама златни накити. Тези вещи били разпределени в полиетиленови пликове с изписани имена и телефонни номера. По случая е започнало разследване.

Главният прокурор Иван Гешев и говорителят на главния прокурор Сийка Милева посетиха гр. Гоце Делчев във връзка със специализирана полицейска акция по противодействие на битовата престъпност. На място бе и главният секретар на МВР Ивайло Иванов. В отговор на журналистически въпроси Иван Гешев коментира, че „наблюдаващите прокурори ще преценят дали ще бъдат повдигнати нови обвинения по конкретно досъдебно производство за престъпно сдружение с цел търговия с влияние“. Той посочи, че в иззетите електронни устройства, на които се извършва анализ, се съдържа над 260 гигабайта информация – за сравнение романът „Война и мир“ е около 5 гигабайта. Във връзка с разпространеното от Специализирана прокуратура прессъобщение за комуникация между обвиняемия Пламен Бобоков с висши представители на държавни институции, главният прокурор коментира, че доколкото му е известно лицето само е потвърдило наличието на “задкулисие” и “паралелна държава”:

„Имало е комуникации с всякакви лица от всякакви позиции в държавата. Самият господин Бобоков по същество е признал едно нещо – че съществува задкулисие и той участва в това задкулисие, говорил е за връзки, че това е нормално и така функционират нещата в България. Той е признал на практика за една паралелна държава, в която той участва. Ето това прокуратурата иска да прекрати. И аз, докато съм главен прокурор, ще направя всичко възможно да го прекратим. Това, което искаме да прекратим, е хора с пари, със стотици милиони, да си купуват медии, политици, политически партии, за да продължават да крадат безнаказано, както са го правили 30 години. В резултат на това хората живеят по начина, по който живеят – с мизерни пенсии. От българските граждани са откраднати милиарди“, добави главният прокурор. „Медиите канонизират тези бизнесмени. И ги канонизират не защото ги обичат, а защото им се плаща. Съветвам българските граждани да гледат кой какво прави, а не какво пише“, каза Иван Гешев. Главният прокурор отбеляза, че проблемът е, че в затворите „не влизат хората, които разполагат с пари, власт и влияние, там където им е мястото. Влизат социално слаби, които нямат финансов ресурс да плащат на медии, на скъпо платени адвокати, те не могат да се защитават“.

 

 

https://www.youtube.com/watch?time_continue=1&v=oS25VMT6l5o&feature=emb_title