180 дози хероин открити в ромския квартал на Кюстендил

Ст. комисар Елиан Стамболийски и прокурор Ивайло Илиев /вляво/

Нападнатите полицаи са добре, братята Валери и Бисер Любенови остават в ареста

Близо 180 дози хероин, предназначени за разпространение, основно в квартала, са заловени при полицейска операция в ромския кв. „Изток“ на Кюстендил. Това заяви на извънреден брифинг пред медиите директорът на ОДМВР-Кюстендил ст. комисар Елиан Стамболийски. “Отивайки на място, нашите колеги бяха посрещнати от войнствено настроени двама роми, които бяха въоръжени с метални тръби, нож и секира. В резултат на нападението трима от колегите пострадаха – единият е с порезна рана на главата, другият – порезна рана на ръката и третият с охлузни рани по главата, пострада и полицейското куче. Към момента, слава Богу, колегите са добре. Държа да кажа, че по време на задържането спрямо тях е употребена физическа сила. Използвано е оръжие със стоппатрон и единият от мъжете е ранен в крака. Състоянието му е добро и към момента те са задържани за 72 часа. По случая са образувани две досъдебни производства – за наркоразпространение и за нападение над служители на МВР. Задържаните са двама братя, на 41 и 50 години, с множество криминални прояви. Единият е осъждан за наркоразпространение, а другият е известен на органите на реда с кражби”, коментира ст. комисар Стамболийски.

Бисер Любенов

Той бе категоричен, че акцията е била рутинна и полицаите не са подценили ситуацията. „Не мога да коментирам какво е предизвикало агресията срещу полицаите. Когато човек има криминални прояви и когато държи в дома си такова количество хероин и дойде полиция на вратата, най-вероятно води до агресия. Винаги планираме акциите си, не сме подценили ситуацията“, каза още Стамболийски.

Административният ръководител на Районна прокуратура – Кюстендил прокурор Ивайло Илиев допълни, че освен тези 178 дози хероин има още едно открито количество с наркотици. “То надвишава два пъти по грамаж хероина. Това е една рутинна полицейска операция, която извършваме доста често с органите на полицията. За съжаление по повод на нападението на полицейските служители тя доби тази гласност. Събрахме доста доказателства за престъплението, извършено срещу полицейските служители, като в Районен съд – Кюстендил е внесено искане за постоянно задържане под стража“, каза още прокурор Ивайло Илиев.

Няколко часа по-късно Районният съд, под председателството на съдия Пламен Деянов, определи мерки за неотклонение „задържане под стража“ по отношение на братята Валери и Бисер Любенови, съответно на 50 и на 41 години. Двамата са привлечени като обвиняеми за причиняване на лека телесна повреда на полицейски орган, за закана за убийство, за хулиганство и съпротива на орган на властта, с особена дързост и цинизъм.

Валери Любенов

По досъдебното производство са събрани гласни и писмени доказателства, от които може да се направи обосновано предположение, че обвиняемите са автори на престъпленията, за които им е предявено обвинението. Същите са влезли във физическа саморазправа със служители, облечени в униформи, и както заявиха в залата, познати им като полицейски служители от ПУ в кв. „Изток” – гр. Кюстендил. Действията на полицията са били насочени към разкриване и предотвратяване на извършване на престъпление – държане и разпространение на наркотични вещества. Двамата братя са нападнали полицейските служители, за да възпрепятстват съзнателно предприетите законови мерки по разкриване на престъпление, се казва в мотивите на съдия Деянов. Съдът счита, че по отношение на двамата обвиняеми е налице и реална опасност от укриване или извършване на престъпление.

Определението, с което РС – Кюстендил взе мерки за неотклонение „задържане под стража“ по отношение на братята, подлежи на обжалване, с частна жалба или частен протест пред Окръжен съд – Кюстендил в 3-дневен срок, считано от събота.

Срещу Валери и Бисер Любенови се води досъдебно производство и от Окръжна прокуратура-Кюстендил в обвинение, касаещо държане на голямо количество наркотични вещества с цел разпространение.