19 нови случая на инфекция с коронавируса, общият им брой вече е 190

За последното денонощие в България са установени 19 нови случая на Covid-19 и общият брой на регистрираните случаи у нас вече е 190.

Това каза ръководителят на Националния оперативен щаб за борба с разпространението на коронавируса ген. проф. д-р Венцислав Мутафчийски

Повечето нови случаи са в София, но има и един в Плевен. Изяснява се какви са контактите му и дали има връзка с други заболели.

„Болшинството от случаите мога да кажа, че са в подобряващо се или в стационирано положение. Аз ви съобщих, че във Военномедицинска академия имаме два случая със заплашваща дихателна недостатъчност. Към тази сутрин те са добре, вече не са зависими от кислород, с подобряващи се показатели. В „Пирогов“ остава критично състоянието на двамата пациенти. Вчера приетият пациент е интубиран още на вратата, а другият интубиран пациент, който беше преведен от друга софийска болница, ще се опитат да го екстубират“.

Заболеваемостта в света нараства и вече има към 340 000 случая на заразяване, допълни той.

Лекарят с Covid-19 от Велико Търново, специализирал в София, е в болница. Той е от 8-те случая на млади хора до 50 години, чието клинично състояние се е влошило:

“Той е с двустранна бронхопневмония. Историята му е следната – преди да се знае, че е заразен от коронавирус, е бил приет в Инфекциозното отделение с пневмония.. пуснат е за домашно лечение. След като се е потвърдил за коронавирусна инфекция, съвпада с влошаване на състоянието му и той отново е приет в болница, където на образните изследвания се доказва една доста сериозна интерстициална пневмония”.

България е от първите страни, ограничили достъпа до домовете за възрастни хора

“Първи въведоха такива рестрикции в Канада, преди около две седмици и половина. Ние ги въведохме веднага след това. Заедно с женските консултации и т.н. са спрени посещенията и в болниците, и в домовете за възрастни хора. В Габровския случай, който имахме, беше изключително деликатен моментът дали ще развие коронавирус, защото тя е изписана от болницата и е настанена в такъв дом – за възрастни хора. Засега нямаме разгар на болестта там“, обясни проф. Мутафчийски.

Очаква се днес представители на Националния оперативен щаб и Светия Синод да разговарят за провеждането на църковни служби в условията на разпоредените мерки за борба с коронавируса.
Засега в София няма да бъде въведен вечерен час. За това, ако се наложи, ще решава кметът./БНР