Масирана атака и линч към Любчо Георгиевски в РС Македония

През последните 24 часа в РС Македония се провежда масирана и напълно координирана атака срещу бившия македонски премиер Любчо Георгиевски. Вчера той предложи собствен план за изход от задънената улица на двустранните ни отношения, предаде репортер на БГНЕС.
Огромната част от медиите не публикуваха краткия текст от неговите предложения, но за сметка на това публикуват десетки коментари, анализи и реакции на “възмутени” политици, журналисти и анализатори.

Кметът на град Куманово, който е част от управляващата партия, Максим Димитриевски поиска прокуратурата да се самосезира, а Георгиевски да остане без македонско гражданство. Депутатът от партията на премиера Зоран Заев Мария Георгиевска направи специално изявление, в което съобщи, че управляващите “нямат абсолютно нищо общо с личните позиции на Георгиевски”.

Коалиционният партньор на Зоран Заев – Павле Траянов от Демократическия съюз, е сред най-шумните и за да бъде забелязан, изрече следното: Нямаме обща история с българите. Ние съществуваме от векове, а на македонския език, както и на другите, са минали илядници години, за да се утвърди. Според него “позициите на Любчо Георгиевски са пробългарски и антинационални”.

В същото време опозицията в лицето на ВМРО-ДПМНЕ обвини Георгиевски, че “обезличавал идентичността на Македония”. Говорителят на партията заяви, че “тезите му са опасни и нанасят щета на националните интереси”.

В атаката се включиха “дипломати”, които обслужваха и подкрепяха антиквизацията на Никола Груевски в миналото.

Всички меди – както проправителстевни, така и опозиционни, публикават “гневните реакции”, но никъде не се среща поне едно неутрално мнение или коментар.

Всичко това напомня за периода след 1945 г., когато всеки инакомислещ в Македония се обявяваше за “предател, шпионин, терорист, сътрудник на окупатора или част от петата колона”.

В предпложенията на Любчо Георгиевски никъде не се оспорваше съвременната македонска идентичност, а имаше призив страната да приеме историческата истина, а властите в София да признаят реалностите днес в РСМ.

Любчо Георгиевски кани на публичен дебат учени и патриоти

Бившият македонски премиер Любчо Георгиевски предложи публичен дебат с “всички учени, патриоти и доктори на историческите науки”. Предложението му е по повод масираната и организирана кампания срещу него от страна на всички медии и политически формации през последните 48 часа.

В събота Георгиевски предложи собствен план за изход от задънената улица на българо-македонските отношения. В предложението си Георгиевски написа, че Македония трябва да даде гаранции, че няма претенции към Пиринска Македония и че не подкрепя организации, подкрепящи македонски малцинства. Според него българският парламент трябва да приеме декларация, в която ще се казва, че термините македонска нация и македонски език се отнасят само за нацията и езика, създадени след 1944 г. Да се определят още 10 или 15 събития, които са общи без много големи текстове и обяснения. Македонските учебници да бъдат изчистени от обидите към българите. Македония да признае избиването и преследването на македонските българи след 1945. “Публично да съобщим, че Гоце Делчев, Даме Груев, Гьорче Петров и стотици други са били учители на Българската Екзархия”, написа още бившият македонски премиер и създател на ВМРО-ДПМНЕ Любчо Георгиевски. В предпложенията му никъде не се оспорва съвременната македонска идентичност, но това не попречи той да бъде линчуван публично, а някои дори да поискат да бъде изгонен, да остане без гражданство, да бъде разпитван от полицията и да бъде подложен на всевъзможни наказания.

“Много странно. Плюеш на воля, но нито един журналист-патриот или група от журналисти-патриоти не ме поканиха и публично да ме разкъсат в открит дебат. С удоволствие ще приема дебат и с доктор на историческите науки. Страхливци, предлагам публичен дебат”, каза днес Любчо Георгиевски. /БГНЕС

Л. Георгиевски предложи изход: Скопие да приеме историческата истина, а София –действителността