От червената зона: 2 огнища на Ковид-19 пламнаха в Кюстендил

Две огнища на Ковид-19 са установени в Кюстендил. Става въпрос за частна фирма и за център от семеен тип на деца до 18 години. Това обяви областният управител Виктор Янев, който е и председател на Областния кризисен щаб. Губернаторът коментира ситуацията относно увеличената заболеваемост в областта, и по-специално в община Кюстендил. Той призова всички отговорни институции стриктно да следят за спазване на мерките, особено по големите хранителни вериги и на работните места.

“Ситуацията наистина е притеснителна. За съжаление Кюстендил е на първо място по брой заболеваемост и ръст, или 246 души на 100 000 жители, което е най-големият в страната. Има 2 огнища на Ковид-19. Решението на Областния кризисен щаб, след провелото се онлайн заседание, е да се наблюдава ситуацията. В Заповедта на министъра на здравеопазването са въведени достатъчно санкции и възможности за въвеждане на още такива и да се проявява гъвкавост. Наблюдаваме обстановката на регионално ниво и при положение, че се увеличат много и нараснат заболелите от коронавирус и при необходимост, ще бъдат наложени от нас необходими противоепидемични мерки и ще бъдат с по-голяма санкция, за да запазим здравето и живота на нашите близки“, заяви Виктор Янев.

Припомняме, по данни на Областния кризисен щаб през изминалото денонощие в област Кюстендил има 41 нови положителни случая с Ковид-19. Най-много са новозаразените лица в община Кюстендил – 33, по останалите общини са: Дупница – 3, Невестино – 2, по един нов случай има в Рила, Кочериново и Бобошево. В Ковид отделението на болницата в град Кюстендил са хоспитализирани 56 души. Двама пациенти са интубирани и в реанимация, по-голяма част от останалите пациенти са на кислород. Осем лица са настанени за лечение в Ковид отделението на МБАЛ „Св. Иван Рилски – 2003“, град Дупница. Всички пациенти са на кислородна терапия, но четирима от тях са в по-тежко състояние. Четирима са хоспитализираните пациенти в Ковид отделението на Общинската болница в Дупница, като състоянието им е сравнително стабилно. Починал е 78-годишен мъж от община Кюстендил. Той е имал придружаващи заболявания.

 

Краси ЦЕНКОВА