2-те отделения по неврология в Благоевград стават ковидни, пренасочват пациентите към Петрич и Сандански

Осигуряват тестове за коронавирус за социалните домове

Община Благоевград ще действа спрямо заповедта на здравния министър за сертификатите, стана ясно на заседание на Общинския кризисен щаб. На срещата представители на лечебни заведения и институции обсъдиха с кмета Илко Стоянов въвеждането на зеления сертификат. Заседанието бе свикано заради заповедта на здравния министър, касаеща въвеждането на COVID сертификат, който влиза в сила у нас от 00,00 часа на 21 октомври. На пресконференция кметът заяви, че се обсъжда възможността да се признава и анализ за антитела, освен документ за ваксиниран, преболедувал или сертификат за направен писиар или антигенен тест. Илко Стоянов информира, че и двете отделения по неврология в Благоевград стават ковидни, а нуждаещите се пациенти с неврологични заболявания ще бъдат пренасочвани към Югозападната болница в Сандански и Петрич. „Освен ковид има още много заболявания, за които държавата и общините трябва да осигурят здравна грижа”, категоричен е кметът на община Благоевград.
Тестове за коронавирус ще бъдат осигурени за домовете за възрастни хора и за други институции, каза още Стоянов.
Той посочи, че според новите противоепидемични мерки, с които се цели ограничаване на разпространението на коронавируса, работещите в тези заведения трябва да са с валидни документи за ваксинация или да са преболедували COVID-19, или да представят отрицателен антигенен или PCR тест.
Ваксинираните в социалните домове в общината са изключително малък процент, затова ще се реагира и ще се осигури финансиране за тестове, обясни кметът на Благоевград. Той допълни, че общинската администрация очаква разяснение на заповедта на здравния министър за значението на “домове за възрастни хора”, тъй като, по думите му, всички над 18 години са възрастни от правна гледна точка.
В момента Благоевград се намира в тъмночервената зона, каза на брифинга директорът на дирекцията “Здравеопазване” в община Благоевград д-р Антон Темелков. Според данните 14-дневната заболеваемост е 526 на 100 хиляди души население. Това поставя Благоевград в хипотезата 50 процента от учениците да преминат към онлайн обучение, но решението как ще протича образователният процес ще се вземе от Регионалното управление на образованието, посочи д-р Темелков.