20 лева гони килограм сирене

Най-скъпо се продава във Враца

Протести, недоволство, поскъпваща земеделска продукция и притеснения от фалити. Такава е картината от последната седмица, а и за последните няколко месеца.
Искаме или не, всички тези проблеми се пренасят и върху джоба на всеки един от нас. С впечатляващите 70% е поскъпнала захарта в сравнение с първите 10 дни на септември миналата година, съобщава Нова телевизия.
Във все по-голям лукс на масата се превръща и сиренето. А, най-скъпо то се оказва във Враца. Румяна Попова обиколи магазините в града, за да провери цените. Килограм захар струва около 3,50 лв., килограм олио стига до 6 лв., а килограм сирене между 10 и 13 лв.
„От нищо не можем да пестим вече. Много са високи цените”, каза Георги Рангелов.
Динко Маринов купува сирене за 13 лева килограм. Не знае как изглежда това, което струва 19 лева и 50 стотинки, но и тази цена според него има обяснение.
„Зависи от млякото и от суровината. Защото има сирене и сирене, има мляко и мляко”, допълни той.
А Цветана Ангелова предпочита да си го приготви сама така, както се е научила от родителите и да го прави. „Винаги сме ползвали домашно сирене и сме си го приготвяли вкъщи. Свикнала съм”, казва жената. Не се интересува от това колко ще й излезе, защото от опит знае, че цената му зависи и от тази на млякото, но и от това какво ядат животните и какви са грижите за тях. На свободния пазар кравето мляко върви около 2 лв. за литър. Така тя пресмята, че ще има килограм сирене на цена между 10 и 13 лева, но без да калкулира цената на собствения си труд.