200 легла за болни от Ковид-19 осигури болницата в Благоевград

  • Само 3 отделения в МБАЛ продължават да работят по предназначение

Двеста болнични легла за настаняване на пациенти с усложнения от коронавирус е осигурила болницата в Благоевград. МБАЛ ще функционира като болница за Ковид пациенти, стана ясно по време на седмичния брифинг на Националния оперативен щаб, провел се в Министерския съвет. От Регионалната здравна инспекция в Благоевград потвърдиха решението, очаква се официална заповед от здравния министър Костадин Ангелов.

Според управителя на благоевградската болница д-р Огнян Митев капацитетът на болницата е около 300 легла. В момента са заети около 100 легла и могат да се приемат приблизително още 100 до 150 пациенти.

Отделенията по хемодиализа, детско и родилно няма да бъдат преоборудвани за лечение на заразени с коронавирус лица. Те ще продължат да функционират по предназначение. Затова тяхната леглова база не е включена в бройката. Всички останали пациенти, които имат нужда от болнична помощ и се налага да бъдат хоспитализирани, ще се пренасочват към частната болница. Не успяхме да намерим ръководството на частната болница, за да разясни колко пациенти в момента са хоспитализирани и колко още могат да бъдат приети за лечение.

Сериозен проблем в МБАЛ остава недостигът на кадри, а заболеваемостта на медиците се задълбочава, казаха още от ръководството на болницата. Екип на в. „Вяра“ провери на място как МБАЛ-Благоевград функционира като Ковид болница. Пред входа на спешното отделение се бяха събрали няколко души, които търпеливо подаваха документи за изследвания. Всички до един бяха с маски на лицата си. СПО е пригодило специално крило с врата за прием на пациенти с коронавирус. Точно в момента линейка бе докарала пациент със симптоми на коронавирус. Без излишна паника болният бе вкаран в отделението за преглед. Всички медицински лица бяха с предпазни средства – шлемове и специални костюми. Същото се отнасяше и за медицинския екип в линейката. Дежурства в СПО дава и заместник-директорът на МБАЛ – Благоевград д-р Александър Костов.

201 са новите случаи на коронавирус в област Благоевград за последното денонощие, сочи справката на Регионалната здравна инспекция. Най-много са случаите в Благоевград – 96. В Сандански са регистрирани 15 новозаразени, в Гоце Делчев – 14. Следват Петрич с 11 и Банско с 5.

 

Георги Аргиров