2000 книги на пернишко школо дари 95-годишният писател Цанко Живков

На празника на Светите равноапостоли и просветители Кирил и Методий XVI ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ в кв. „Църква“ получи дарение от над 2000 книги от библиотеката на писателя Цанко Живков. Почетният гражданин на Перник бе гост на школото и разговаря с учениците за родолюбието и опазването на традициите. Цанко Живков, зам.-кметът на Община Перник Стефан Кръстев и кметът на квартала Радослав Динев бяха посрещнати от духовия оркестър на училището с ръководител Трифон Трифонов. Те изпълниха химна на Светите братя.

„Изключително съм радостен, че в библиотеката на училището е подреден кът с книгите, които пазя повече от 70 години. Надявам се учениците да имат полза от тях, да ги четат и да помнят, че българската писменост е уникална“, каза Цанко Живков. Той добави, че писмеността ни е пазена през смутните векове на робството, книгите, писани от Паисий Хилендарски, Софроний Врачански и много други са преписвани и предавани от ръка на ръка, защото писменото слово е непреходно.

Директорът на училището г-жа Елена Лозанова благодари за дарението и добави, че тези книги, някои от които библиографска рядкост, са изключително ценни за учителите и учениците.

„Десетилетия наред Вашето име и дело се свързват с благородния и общественополезен труд, посветен на историята и краеведството в Пернишкия край. Като истински възрожденец Вие носите високо знамето на просветата, знанието и патриотизма. Уникална е Вашата работоспособност, пословична е Вашата упоритост, с които запалихте нова светлина в тъмните дебри на историята. Вашето творческо дълголетие е пример за себеотдаденост в името на една родолюбива кауза – да докажете, че родовите корени на великия възрожденец Паисий са от пернишкото село Кралев дол. Тази високопатриотична задача Вие превърнахте в житейско и творческо кредо, което буди възхищение“, каза Стефан Кръстев. Той честити на Цанко Живков 95-я му рожден ден и му пожела да се радва на здраве и сили.