Шефът на „Подкрепа” Ивайло Димитров: Жална им майка на шефовете, ако напрежението в ТЕЦ „Бобов дол” излезе извън контрол, не изключвам саботажи

Ивайло Димитров

Дължат ни по 2 заплати, а се държат с хората по милиционерски, на 23-ти решаваме за стачка, заяви шефът на ”Подкрепа” в дружеството

Забавянето на заплатите в ТЕЦ „Бобов дол” може да доведе до протести и стачки, заявиха от професионалните съюзи в дружеството. На 23 май браншовите синдикати на КТ ”Подкрепа” и КНСБ в централата свикват общо събрание, на което ще обсъждат бъдещите си действия във връзка с проблемите в предприятието. Не е изключено работниците да решат да блокират пътища.

Емил Христов

„Имахме да получаваме по две заплати. За месеците март и април не ни беше преведена и 1 стотинка. След протестите в мината заради създаденото напрежение в петък следобед ни дадоха половината заплата за март.

Ще направим това, което решат работниците, членуващи в двата синдиката, на 23-ти. Ако работниците искат това, ще стачкуваме. Длъжни сме да ги защитим и ще действаме в рамките на закона”, заяви председателят на секцията към КТ ”Подкрепа” в ТЕЦ-а Ивайло Димитров. Синдикалистът припомни, че сроковете за изплащане на месечните трудови възнаграждения са от 5-о до 7-о число, а на аванс – до 20-о число на месеца.

Ивайло Димитров напомни още, че от ръководството на дружеството и лично изпълнителният директор Емил Христов отказват да водят социален диалог. Това е и причината за липсата на колективно трудово договаряне.

„Отношението на шефовете към хората е кръгла 0. Социалният диалог е кръгла 0. Методите, с които действат спрямо хората, са милиционерски”, добави Димитров. Той поясни, че след поредното забавяне на заплатите в четвъртък двата синдиката в дружеството са внесли проект за Колективен трудов договор (КТД) и ще изчакат законния едномесечен срок, в който трябва да получат отговор от ръководството. „Ще видим дали Христов ще седне поне да разговаря с нас. Вече 2 години и половина по негова инициатива не е имало една среща с нас като социални партньори. Не може при продадена продукция – токът не е нещо, което да стои на склад, да не можем редовно да си получаваме заплатите. А миналата година имахме свръхпроизводство. Заради забавянето на заплатите за 1 година сигурно сме внесли 8 жалби в Инспекцията по труда. Не се издържа вече и агонията не може да продължава”, каза Димитров.

Лидерът на „Подкрепа” в дружеството е обезпокоен, че заради нарастващото напрежение в централата може да се стигне до саботажи.

„Положението е нетърпимо и нещата може да излязат извън контрол. Има хора, които нищо няма да може да ги спре. Не мога да гарантирам, че няма да се стигне до саботажи. Положението е трагично и може да се получи така, че никой да не може да задържи хората. Не знам дали собственикът и ръководството на централата си дават сметка, че ако от синдикатите изпуснем контрола върху хората, ще стане страшно. Жална им майка тогава, защото не ми се мисли какво може да се случи. Ние не сме шивашко предприятие, а рисково производство и при евентуални спонтанни действия ще бъдат застрашени животът и сигурността на живеещите в региона. Кой ще носи отговорността, ако нещата излязат от контрол?! В България като се обърне каруцата, почват да се вайкат. Един човек да загине от немарливост, кой ще е виновен. Напрежението до такава степен е ескалирало, че хората нямат никаква мотивация за работа. Всичко е деградирало и на тях им е безразлично”, предупреди Ивайло Димитров. Той призова правителството и държавните институции, чиято дейност е свързана с енергетиката и трудовото право, да се намесят.

„Крайно време е институциите да се намесят. Десега беше безвремие, но вече имаме правителство. Управляващите сочат енергетиката за водеща в страната, а ни пренебрегват. Докога държавата ще позволява да се гаврят с нас?!”, категоричен е Димитров.

Шефът на „Подкрепа” в ТЕЦ „Бобов дол” отбеляза, че заради трагичното положение в предприятието има невиждано до скоро текучество. „В цялата история на централата досега не е имало такова текучество. Хората се спасяват поединично и в последната 1 година заради текучеството са напуснали поне 100 човека. При нас работата е специфична и не може човек от улицата, макар и с образование по специалността, да дойде и да започне да работи така, както трябва. Един оператор се създава за минимум 5 години. Създадени при нас кадри напускат и отиват да работят при американците”, каза още Ивайло Димитров и добави:

„Друг въпрос е, че от 10 г. заплатите не са мръднали. Мен ме е срам да кажа, че съм енергетик. Откакто е продадена централата, всичко е надолу. В други ТЕЦ-ове за същата работа плащат 5-6 пъти по-високи заплати. В региона се използва фактът, че ръстът на безработицата е доста висок и работодателите се гаврят с труда на хората, с образованието и акъла им. Само на 60 км сме от София, но нямаме нищо общо със стандарта, който е там”.