21-годишна бременна жена от Крупник е приета в общинската болница в Дупница с морбили

  • Настанено е и 2-годишно дете, за което диагнозата още не е доказана

21-годишна жена от Крупник сe лекува от морбили в общинската болница в Дупница. Пациентката е приета в Инфекциозното отделение на лечебното заведение в събота. Настанена е, след като й прилошало, докато гостувала на роднини в ромската Гиздова махала. Потърсила помощ и лекарите поставили диагнозата, която вече е потвърдена от лабораторията в Националния център по заразни и паразитни заболявания в София. „В понеделник диагнозата беше доказана. Болната не е имунизирана. Тя е бременна, а има и 6-месечно бебе. Не е осигурена здравно. Заболяването минава доста леко и се подобрява”, каза във връзка с първия случай на морбили в града прокуристът на болницата Мария Иванова. И допълни: „Във вторник е приет и втори пациент. Детенцето е на 2 г., от района на Дупница, и за него предстои да се докаже диагнозата”. От МБАЛ „Св. Ив. Рилски” са информирали РЗИ – Кюстендил, взети са всички противоепидемични мерки.

Завеждащата Инфекциозно отделение в дупнишката общинска болница д-р Елена Евтимова е категорична, че 21-годишната жена от Крупник задължително трябва да направи аборт.
„Пациентката е бременна в първия месец и половина. Абортът е задължителен, тъй като плодът е увреден. При морбили, ако бременността е до третия месец, трябва да се направи аборт”, заяви пред „Вяра” д-р Евтимова.
Тя даде и съвети какви превантивни мерки трябва да бъдат предприети.
„Тази инфекция се предава основно по въздушно-капков път. Така че основното е да се избягват контактите с много хора. Най-рискови са децата под 1 година, защото първата имунизация е на 1 година и 1 месец. Така най-малките деца са рискови и има по-голяма вероятност да бъдат заразени, както и тези, които не са имунизирани. Реимунизацията е на 11-12-годишна възраст. Това е една инфекция, която макар и вирусна, може да доведе до усложнения. Най-често това са усложнения на дихателните пътища като пневмония. Другите вече са много по-тежки, като менингит и менингоенцефалит”, каза още лекарката.
Специалистката разясни и как протича заболяването:
„Заболяването започва с един катарален период, през който се наблюдава хрема, суха кашлица, сълзене и зачервяване на очите. Това продължава около 3-4 дни. През това време пациентът има и висока температура, около 39-40 градуса. На четвъртия ден се появява и обривът, който е поетапен. Първо се появява зад ушите и по лицето, а следващия ден – по тялото и горните и долните крайници”.
Д-р Евтимова добави, че няма някакво специфично лечение, което да се прилага срещу вируса, причиняващ морбили. По думите й терапията е със симптоматични средства и спрямо самите усложнения.
Според наблюденията й, родителите в Дупница редовно водят децата си на имунизации срещу заболяването.
„На тези деца, които трябва да бъдат ваксинирани на година и един месец, ваксината им се прави. 11- и 12-годишните също си правят имунизациите, както трябва и да бъде. В случаи на епидемии от РЗИ издирват всички, които не са ваксинирани, за да се проведе имунизацията”, завърши д-р Евтимова. Последният случай на морбили в Кюстендилския регион е от 2010 година.