Извънредно! Фекален поток тече по ключовите улици и паркинги на Боровец, туристи газят лайна до колене

 

Ресторантьори и хотелиери: Кой ще понесе вина, къде е кмета Георгиев? 

Марияна Вучова

Изливане на фекални води по ключова улица плаши хората в Боровец от провал на сезона, алармират  възмутени туристи, ресторантьори и хотелиери . Въпреки „свежото“ ухание на лайна, общинските служители обаче им  отговарят, че са в почивни дни. Постоянно работещите в Боровец и туристи обаче не само виждат, но и усещат миризмата и питат, кой ще понесе вина за това? Вместо коледни и новогодишни аромати те посрещат туристите със смрад.

По търговската улица човек трябва внимателно да стъпва, за да не нагази човешки изпражнения или пък реки от урина. На фона на това зловоние се продават кюфтета и кебапчета, което прави още по-абсурдна обстановката. Така миризмата на скара се смесва с тази на екскрементите и се получава още по-голяма воня, носеща зарази. Но вероятно отговорните институции, Община, ВиК,  Здравната инспекция и др. още не са  констатирали  тези факти, защото най вероятно са на коледни почивки в цивилизовани  Европейски курорти. „Къде е кметът Владимир Георгиев ?“ , питат наемателите на къщичките в Боровец,  до чийто обекти  в близост е спуканата канализация.  Както е известно градоначалникът ги е заплашил скоро да ги блъсне,“ Защо Георгиев нехае за канализацията в курорта.“-питат още хората.

„Потресени сме от ситуацията. Как ще посрещаме и изпращаме гостите си за коледните и новогодишните празници с ръка на носа в навечерието на Рождество Христово“-съобщиха за „Вяра“ от курорта. Ресторантьори и хотелиери обясниха, че хотелите са прекалено много, а съществуващата канализационната мрежа е с малък диаметър и дебит.

Запален турист по белите спортове се оплака  пред „Вяра“ и ни изпрати снимков материал „Община Самоков  неглижира проблема“,  и вече е написал сигнал на база на първото си впечатление и посещение в курорта.

„Молим  ви за съдействие. От четвъртък тече мръсната канализация, която идва от хотел Олимп. Фекалите извират като фонтани  от шахтите,  събират  се на паркинга пред  Попангелов и се стичат надолу по цялата търговска улица. Смрадта е неописуема. През летния сезон се започнаха ремонти на канализацията и водопровода в Боровец,  подменени бяха почти 5 километра тръби.  Но тук на това място канала не беше подменен , и от няколко дни има запушване. Заради започването на проекта за изграждане на нов воден цикъл на Боровец, много от търговците през лятото затвориха  магазините и ресторантите си или ги преотдадоха под наем. При ремонта, обещаваха , че ще бъдат подменени 3176 метра стар водопровод и 1825 метра канал за отпадните води, тук на това място не беше подменен, ситуацията е крайно абсурдна за курорта.  Подадохме сигнали, но вече цяла седмица никой не идва. Вчера мина кметчето на курорта Васил Динолов и каза“Ами сега  служителите са  в почивни дни и те няма да дойдат“, така  Динолов ги отрязал.

„Днес чухме, че е паднал турист в лайната и възмутено е заснел всичко. Канализацията се обслужва от общинското ВиК, те събират средства за тази услуга. Звъняхме  за съдействие на шефа на общинско водно дружество ВиК “Чамкория“  Иван Попов, телефона му беше изключен, звъняхме на шефа на ВиК- София област Никола Нитов, но не ни отговори, звъняхме на Венцислав Тодоров-шефа на  ВиК- клон Самоков , разговаряхме с него той обясни , че не е в негов приоритет,  а е на общинско дружество канализация „Чамкория“. Сезона вече е открит, много е страшно положението, ще тръгнат зарази, болести.“- оплакват се ресторантьори  възмутено от курорта.

„Ще сме  много благодарни , ако по някакъв начин помогнете за разрешаването на този абсурд“, добавят от курорта.

Потърсихме за коментар Васил Динолов – гл. експерт „Туризъм” към община Самоков, на въпроса какви са причините за този абсурд,  ето как отговори той:“ Задайте въпросите към  пиара  и началниците на Община Самоков , аз не съм оторизиран да давам такива интервюта. Запознати са хората, знае се, че има проблем просто се изчаква машина да дойде за да се отстрани проблема. Не  ми  пишете никъде името, няма как да стане това нещо, ще ви заведа дело. „ –отсече Динолов.

Потърсен за коментар шефа на Общинското водно дружество „ВиК Чамкория-2006“ ЕООД Иван Попов, връзката беше свободна ,  но не вдигна телефона си.