23-годишната Михаела се нуждае от трансплантация на стволови клетки, в Благоевград ще има акция по набиране на донори

Шансът на 23-годишната Михаела Димитрова от Перник да живее е чрез трансплантация на стволови клетки. Кампанията в търсене на съвместими донори на стволови кметки за лечението на младата жена се провежда в няколко града в страната. На 29 февруари такава кампания ще се проведе в Стара Загора, Казанлък, Хасково, Пловдив, Пазарджик, Асеновград, Кърджали, Плевен и Благоевград. Към Радио Благоевград в рубриката „Искам думата“ се обърна Коста Козас, добър приятел на момичето, за да призове повече жители на общината да се включат доброволно в акцията, която се организира в Благоевград.

В началото на годината Михаела научава тежката диагноза – остра миелоидна левкемия. Надеждата е трансплантацията на стволови клетки. Тя може да бъде спасена, ако се намери съвместим донор. Младият благоевградчанин Коста Козас апелира колкото се може повече хора да се включат в кампанията в областния град.

Всеки клинично здрав човек, на възраст от 18 до 50 години, може да дари кръв, за да се изследва за съвместимост с Михаела. В благоевградската лаборатория РАМУС, на улица „Славянска“ №66, ще приемат всеки, който е готов да помогне. А при доказана съвместимост да стане доброволен донор на стволови клетки, за да помогне на Михаела.

Коста Козас призова повече благоевградчани да отделят време и да преминат през лабораторията, която ще работи и на 29 февруари до 13 часа. /БНР