Бившият управител на общинската болница в Дупница Росен Тимчев: Измислица е, че има злоупотреби при сделка с апарати за хемодиализа, цялостен ремонт на покрива на Военна болница би струвал над 80 000 лв., а тук говорим за 15 -16 000 лв.

 

 

Измислица е, че има злоупотреби при сделка с апарати за хемодиализа, тези употребявани апарати са били с отпаднала необходимост и за тяхната стойност е направен важен ремонт на покрив, който болницата нямаше как да си позволи. Това коментира бившият управител на общинската болница Росен Тимчев по повод репортаж в би ти ви за сделка с апарати за хемодиализа, които според репортажа Росен Тимчев разменил за ремонт на покрива на болницата. Тези апарати, през фирма за продажба на автомобили, се оказали в Троянската болница.

“Репортажът излъчен по БТВ е тенденциозен и показва едностранни твърдения, а не и факти, както и моята позиция. Измислица е, че има злоупотреби при сделка с апарати за хемодиализа, тези употребявани апарати са били с отпаднала необходимост и за тяхната стойност е направен важен ремонт на покрив, който болницата нямаше как да си позволи. Фирмата е извършила ремонт и то само в най-увредения участък. Цялостен ремонт на покрива на Военна болница би струвал над 80 000 лв., а тук говорим за не-повече от 15 -16 хиляди лева! Внушението от репортажа е едва ли не, че става дума за милиони левове! Та ние ние говорим за общинска болница потънала в дългове, кой нормален човек може да допусне, че може да се взимат милиони оттук?! Много грозно е, че никой не показва направените ремонти и новозакупените апарати, а се показват глупости и кадри от протести преди 7-8 години срещу кабинета на БСП, на които съм бил! Аз не се срамувам от това и днес пак бих застанал в първите редици на такъв протест! Това какви политически възгледи имам няма нищо общо с болницата и работата на екипа ми там. За разлика от други управители не съм ходил с тениска с лика на политици или президенти, политиката няма място в болницата. Не се притеснявам от нищо, работил съм открито и прозрачно – който твърди друго,нека докаже с факти и по законов ред, празни обвинения всеки може да хвърля!” „, заяви специално за в. „Вяра” Росен Тимчев.

Според репортажа на би ти ви той е директор на болница с фалшива диплома, човек, за когото прокуратурата твърди, че е фалшифицирал и други документи – документ за платена гаранция, например; съден за хулиганство; с друго висящо досъдебно производство.  Тимчев поема болницата през март 2016 г. и остава след себе си съмнителни договори и увеличени дългове. През август Изпълнителна агенция „Медицински одит” извършва проверка. Оказва се, че дипломата на Тимчев по здравен мениджмънт е фалшива. Прокуратурата го потвърждава след проверка в министерството и Медицинския университет.

„Категорично – ръкописните текстове, които са положени на нея, като подпис и „вярно с оригинала”, са изписани от обвиняемия Тимчев”, казва говорителят на Районната прокуратура в Дупница Емил Павлов. „Има институции, които ще го кажат. Няма такова нещо – това, което се опитват да твърдят”, твърди пък самият Тимчев. Той е привлечен като обвиняем, но е пуснат е на свобода срещу 1000 лв. гаранция. Според обвинението парите не са платени в срок, а Тимчев представя отново фалшив документ – вносната бележка за гаранцията.

Историята с болницата в Дупница започва по-рано – в началото на 2016 г. Тогава Тимчев е представител на ГЕРБ в работната група, която да провери състоянието на болница „Св. Иван Рилски”.

Самият той казва за себе си, че до този момент се е занимавал с неща, „несвързани конкретно със здравеопазването”.

Работната група излиза с доклад, в който определя състоянието на болницата като „катастрофално”. По-голямата част от приходите отиват за заплати, а дълговете растат.

Общинският съвет освобождава директора и назначава именно Тимчев за временно изпълняващ длъжността до провеждане на конкурс.

„По принцип всеки един от хората, които са предложени в комисиите, е предложен със съответните доводи, но това беше миналата година и не мога да ви кажа кой с какъв довод е предложен”, обяснява сега председателят на Общинския съвет в Дупница Емил Гущеров. Той също така не може да си спомни кой конкретно е предложил Тимчев.

От протоколите на заседанията става ясно, че това е бил д-р Пламен Соколов. Той влиза в Общинския съвет като представител на „Движение 21”. В момента е независим.

„Общинските съветници нямаме функцията да проверяваме, не сме проверяващ и контролиращ орган”, обяснява сега Гущеров, попитан дали е уточнено какви дипломи има Тимчев, за да оглави болницата.

Тимчев е и сред участниците в т.нар. „кървави боеве” през януари 2009 г. – по време на протестите срещу Тройната коалиция пред Народното събрание.

Съдът го признава за виновен за подбуждане към хулиганство, но го освобождава от наказателна отговорност. Глобява го с 1000 лв.

Според районната прокуратура в Дупница той има и висящо досъдебно производство за друго деяние.

През 2014 и 2015 г. Тимчев е съветник към Здравната комисия в парламента.

На последните местни избори е кандидат за общински съветник от листата на ГЕРБ в Дупница.

В края на 2016 г., след като вече не е директор на болницата и преди прокуратурата в Дупница да образува досъдебно производство, напуска партията.