Президентите Радев и Макрон се разбраха за отбраната и миграцията

 

 

В лицето на Еманюел Макрон Европа има нови идеи, енергия и харизма, каза държавният глава Румен Радев след срещата му с френския президент Еманюел Макрон.

Двамата президенти разговаряха “на четири очи” в двореца „Евксиноград“ във Варна, предаде “Фокус”.

С Румен Радев имаме съвпадение по 3 основни теми – командироване на работници, отбрана и миграция. Това каза президентът на Френската република Еманюел Макрон след срещата му с българския държавен глава.

Искам България да участва пълноценно в дискусиите за преначертаването на нова Европа, каза Еманюел Макрон. Той посочи, че с българския президент Румен Радев са разгледали перспективите за присъединяване на Западните Балкани в ЕС.

Макрон заяви, че споделя мнението на българския държавен глава по тази тема. „ЕС има нужда да засилим интеграцията си. Има нужда от едно сърце на Европа, което да върви по-бързо. Трябва да определим пътна карта, по която да се работи за постигането на тази цел“, коментира президентът Макрон.

Той обърна внимание, че в момента се намират на не по-малко от 2 часа от Крим и на почти същото разстояние от Турция.

„Това ни дава да разберем в каква степен това място е в сърцето на действителните залози. Това доказва колко е необходимо засилването на отношенията между нашите две страни, колко осезаеми са връзките между нашите две страни“, каза Макрон. Френският президент благодари на Румен Радев за посрещането.

„Искам да ви кажа колко съм щастлив да бъда днес тук и да засвидетелствам приятелството, което съществува между двете страни. Отношенията ни в областта на индустрията, отбраната, цифровизацията се задълбочават“, заяви Макрон.

“Много говорихме по темата Европа на отбраната. Време е вече да предприемем действия. Другата тема, по която има истинско съгласие, е свързана с миграцията и със засилването на контрола. В две отношения трябва да разгледаме тази тема. От една страна предстои разглеждане на европейската регламентация, свързана с тези теми“, посочи Макрон.

„След 2015 г. се взе решение тя да бъде подобрена в областите, свързани с управление на границите, убежището и засилване на контрола. Вторият аспект е свързан с присъединяването на България към шенгенското пространство. Всички сме съгласни, че България е изпълнила изцяло критериите. Моето желание е да се преразгледат тези правила и България да участва в дискусията“, каза още Еманюел Макрон.

 

Радев: Макрон носи нови идеи и харизма за Европа

 

Румен Радев благодари на президента на Франция за съдържателните и конструктивни разговори.

„В негово лице Европа има нови идеи, енергия и харизма, от които нашият съюз има нужда. От своя страна Франция винаги може да разчита на България като партньор и приятел“, каза още българският държавен глава.

Днешната среща демонстрира ясно, че България гледа изключително отговорно на отношенията с Франция, каза държавният глава Румен Радев.

„Бих желал да приветствам президента Макрон с добре дошъл след 10 години прекъсване и да му благодаря, че България е сред първите дестинации в неговата натоварена външнополитическа програма“, заяви Радев.

„Надявам се да изпълним тези отношения с конкретното съдържание във всички области от взаимен интерес. Обсъдихме важните аспекти от нашето двустранно сътрудничество. На първо място Франция е сред нашите водещи външнотърговски партньори. Двустранният ни стокообмен се увеличава непрекъснато и вече достига 1,9 млрд. евро. Имаме всички предпоставки да постигнем много повече“, каза още Румен Радев.

„Необходимо е да насърчаваме контактите на бизнеса в двете страни за повече обмен и повече инвестиции. Необходимо е да стимулираме сътрудничеството в области като туризъм, наука, култура и в преките контакти между хората”, каза още Радев.

С президента Макрон изразихме задоволство от постигнатото сътрудничество в сферата на отбраната, касаещо трансформацията на Въоръжените сили на България и придобиване на модерни оръжейни системи, отбеляза българският президент.

“Налице е определен потенциал това сътрудничество да продължава с модернизацията на ВМС и на Сухопътните войски на Р. България. Изразих своето уверение, че Франция ще подкрепи усилията ни за членство в шенгенското пространство, както и в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие и в приемната на еврозоната”, заяви президентът Радев.

Той подчерта, че глобалните заплахи изискват единен отговор.

Затова приемам вижданията на г-н Макрон, че европейската отбрана ще даде нов импулс, каза Радев. Той посочи, че са обсъдили и важността от развитието на силна европейска отбранителна индустрия като задължителна част от силна Европа на глобалната сцена.

„Овладяването на миграцията и намаляването на риска от терористични атаки изискват обща европейска политика и задълбочено сътрудничество във всички сфери, засилване охраната на външните граници и борба с нелегалния трафик, засилена политика на връщане и реформа на общата европейска система за убежище.

Очаквам подкрепа от Франция и за оперативния план за защита на българските граници, който внесох тази пролет в ЕК и Съвета на Европа. Сигурността на европейските граници започва от сигурността на нашите граници. България поема председателството на Съвета на Европа в труден и предизвикателен период“, добави президентът Румен Радев.

„Ще очакваме експертна френска подкрепа за подготовка на председателството и на един от най-важните приоритети – кохезионната политика“, каза още Румен Радев.

 

Снимки

С тържествена церемония и почетна рота на Военноморските сили бе посрещнат френският президент Еманюел Макрон в двореца “Евксиноград” край Варна.

 

Еманюел Макрон и Румен Радев разговаряха на четири очи.