24-ма са били ваксинирани неправомерно в Сандански, здравният министър: Ако можех, щях да уволня директора на болницата

Костадин Ангелов
  • Съдбата на д-р Илия Тонев е в ръцете на кметовете и общинските съвети в Петрич, Сандански, Кресна и Струмяни

24 лица, са били ваксинирани срещу COVID-19 в Санданската болница, в нарушение на утвърдения в страната ваксинационен план.  Това показват резултатите от проверката на случая, придобил скандална известност, при който от първата доставка на ваксини се възползвали  лица, извън списъка с медици  на първа линия.  Според здравният министър Костадин Ангелов ако болницата беше държавна, директорът щеше да бъде освободен незабавно. Затова дали управителят на „Югозападна Болница“  д-р Илия Тонев  трябва да бъде отстранен или не, ще решават кметовете и общинските съвети на Сандански, Петрич, Струмяни и Кресна. Лечебното заведение бе създадено чрез сливане на болниците в Петрич и Сандански, като съдружници са общините Кресна и Струмяни. Управителят на лечебното заведение д-р Илия Тонев не смята, че е нарушил закона. От изявление на здравния министър проф. Костадин Ангелов обаче стана ясно, че Тонев не е спазил изискванията на имунизационния план, не е осъществил достатъчно добра организация и координация при получаването на ваксините. Това бе обявено на брифинг като здравния министър прочете част от протокола за извършената проверка. Министерство на здравеопазването не може да извърши кадрови промени в болницата в Сандански, защото тя е общинска.

“Ако болницата беше под ръководството и под принципала на Министерството на здравеопазването, още днес щях да освободя изпълнителния директор”, категоричен бе здравният министър. Той обясни, че всеки един директор на болница отговаря за организацията на лечебния процес на конкретното лечебно заведение. “Как в големите болници в София и в страната не се случи такова нещо, а се случи в Сандански?”, недоумява Ангелов. Той бе категоричен, че не трябва да се взимат ваксини, които не могат да бъдат изразходвани. “Нима в общината няма достатъчно лекари и сестри, които да не могат да бъдат ваксинирани”, пита Ангелов, без да скрива възмущението си от пререждането на политически лица извън протокола. По думите му има достатъчно лекари, които са резерви в списъците и могат да бъдат ваксинирани, но със сигурност такива не са общинските съветници. Според Ангелов, ако в Сандански мислят за грижата за хората, които са на първа линия, със сигурност биха намерили решение. Ако мислят просто да поставят ваксините само за да не ги изхвърлят, решават нещо, но то в случая е грешен сигнал – въпрос на организация, коментира още Ангелов.

Преди дни д-р Тонев обясни, че имунизацията на лица извън списъка се е наложило, защото са останали неизползвани ваксини и нямало желаещи за тях от медиците на първа линия.

Десетки са ваксинираните в Сандански, без да работят на първа линия, показва проверката на “Медицински надзор”. На 8 януари са извършени имунизации на седем служители от социален патронаж, един учител и един пенсионер. На 9 януари са имунизирани 24 лица, които не са включени във Фаза 1 от Националния план за ваксиниране срещу COVID-19. Сред тях са били местни законодатели, включително и  председателят на Общинския съвет  Николай Шаламандов от ВМРО.  Имунизация е направена и на член от семейството на болничния шеф, призна д-р Илия Тонев.