24 партии и 7 коалиции ще участват в парламентарните избори

До 27 август само регистрираните от Централната избирателна комисия коалиции от партии могат да подават заявления за отразяване на промени, настъпили в състава на коалицията – напускане на партия или включване на нова партия.

Никола Минчев от “Продължаваме Промяната”

заяви, че със сигурност ще работят заедно с “Демократична България” – дали в предизборна или следизборна коалиция е тактика за събиране на повече мандати в 48-ото Народно събрание. С “Демократична България” и с БСП работихме много добре. Целим се в този формат да имаме мнозинство в бъдещия парламент, заяви още Никола Минчев.

ГЕРБ подаде документи за регистрация в ЦИК още на 11 август.

Ще водим спокойна и разумна кампания, заяви заместник-председателят на партията Томислав Дончев след регистрацията. Ще предлагаме решение за всички кризи, в които е затънала България, защото от нас до голяма степен зависи политическият процес и това, което ще се случи в България, каза още той. По думите му е рано за коалиционни варианти, но от голямо значение е да се скъса политическата шарлатания. Първо трябва да се види каква е волята на хората, уточни Дончев. Думите в политиката отново трябва да имат смисъл, защото през последната година те са загубили такъв, каза Дончев и даде като пример острата реторика на бившите управляващи срещу “Газпром”, но също така и купуването на руски газ, само че чрез посредници.

ДПС се регистрираха за изборите със заявка да „спрат лъжата“.

Крайно време е да пресечем лъжата в политиката и не само. Крайно време е да възстановим нормалността, но това не означава реваншизъм.
Това заяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ, след като движението регистрира 3333 подписа в Централна избирателна комисия за участие във вота през октомври. За да има просперитет, трябва да има обединение и диалог, каза Карадайъ и посочи, че нагласата им е за победа на българските граждани, а тя минава през победа на ДПС на изборите.

БСП за България тръгват със самочувствие на изборите,

обяви лидерът Корнелия Нинова по време на регистрацията в ЦИК на партията. Тръгваме с чувство за добре свършена работа в предишното управление. Бяхме фактор на стабилност и сигурност, добави Нинова.

БСП предлага четири решения за излизане от кризата в България – мораториум върху цената на газа, водата и парното за битовите потребители, компенсация за бизнеса, социални мерки и незабавни преговори с “Газпром”.

Партия “Възраждане” се регистрира със заявка да спечелят изборите.

„Очакваме това да се случи, за това работим откакто е създадена партия “Възраждане”, категоричен безаместник-председателят на “Възраждане” Петър Петров. По думите му са важни методичност и последователност. Петров допълни, че от партията са убедени, че хората ще им гласуват доверие. “С тази нагласа винаги се явяваме на избори — да станем първа политическа сила и това ще се случи”, каза още Петър Петров. Той е категоричен, че към момента няма партия или коалиция, с която биха могли да се коалират и ще управляват самостоятелно.

“Има такъв народ” подаде документите си участие на парламентарните избори на 2 октомври

без присъствието на медиите. Във фейсбук страницата си от партията публикуваха кратко видео, за да покажат, че са подали документите си. Тошко Йорданов и Любомир Каримански са подали документите в ЦИК. „За цел на тези парламентарни избори си поставяме да убедим хората в правотата ни, в това, че ще защитаваме техните интереси, да получим доверието им и след това да изпълним това, което сме обещали“, заяви Тошко Йорданов в централата на ЦИК.

ВМРО също се регистрира за участие в изборите

с повече от 4000 действителни подписа. „Амбицията ни е да бъдем участници в управлението на държавата“, заяви на излизане от ЦИК Ангел Джамбазки от ВМРО. Той е категоричен, че идеята за патриотично обединение не се е провалила, разговори предстоят и продължават. “Тези избори изненадаха всички. Те бяха ненужни”, каза той и посочи, че времето не е било достатъчно, за да бъдат предприети подобни стъпки. По думите му моделът, по който се управлява държавата не работи и това най-вероятно няма да са последните предсрочни парламентарни избори. Джамбазки коментира и темата за РС Македония. Според ВМРО българският интерес е бил предаден.

„Ние идваме!“, с мандата на „Единна народна партия“,

подаде документи за регистрация в ЦИК с 3123 подписа. Документите в ЦИК бяха внесени от Николай Хаджигенов, Мария Капон и Арман Бабикян. Мария Капон ще търси коалиция с ПП и ДБ„Обединението според нас тепърва има възможност да предстои и това да е политическо събиране, а не математическо, което би се случило след избори. Така че „Демократична България” и „Продължаваме промяната” са единствените потенциални партньори засега”, заяви тя.

ДВИЖЕНИЕ 21 и “Републиканци за България” няма да участват в изборите

Междувременно стана известно, че партия “Движение 21” с лидер Татян Дончева няма да участва в изборите. Формацията беше представена в два последователни парламента като част от коалициите “Изправи се! Мутри вън” и “Изправи се! Ние идваме!”.

Преди дни и партия “Републиканци за България”, оглавявана от бившия втори в ГЕРБ Цветан Цветанов, също обяви, че няма да участва на тези избори.
А отцепници от ИТН водят преговори с “Продължаваме промяната” за места в листите им.

Българите, живеещи в чужбина, могат да подават заявление за гласуване онлайн. Електронното заявление за подаване на искания от българите извън страната за гласуване на предсрочните избори ще се приема от днес до 6 септември.