250 служители на МВР ще отпаднат от системата с новия бюджет

Младен Маринов

Новият бюджет ще остави 250 служители на системата на вътрешните работи без работа. Това заяви пред БНР министърът на вътрешните работи Младен Маринов.

По думите му с тези разпоредби за новия бюджет се правят изменения в Закона за държавния служител и това би засегнало работещите пенсионери в системата, които ще трябва да бъдат съкратени.

Маринов бе категоричен обаче, че слуховете за съкращения на 5000 и повече служители в министерството не са верни.
“Тези слухове целят да създадат напрежение в системата. Едно такова напрежение ще е много лошо за функционирането на системата”, категоричен е вътрешният министър.

Той уточни, че тези 250 души, които евентуално ще бъдат засегнати, са на административни длъжности, които подпомагат административната дейност на министерството.

Всяко едно по-сериозно оттегляне на служители от структурата ще доведе до известни затруднения, обясни Маринов.

МВР шефът посочи, че следващата година ще се осигури развиване на политиките на министерството.
“Една от основните политики е човешкият ресурс. Полицаите наистина заслужават да взимат по-големи заплати. Те непрекъснато са изложени на риск, на нападения и съпротива. Тези пари няма да са дадени напразно. Заплатата и възнаграждението е едно от основните неща, които мотивират служителите. Увеличението ще е в рамките на тези 10%”, заяви Маринов.

По думите му главният въпрос е как точно ще бъде направено увеличението. “Някои от синдикатите предлагат да се помисли как да бъде диференцирано възнаграждението, така че хората да имат мотивация да израстват кариерно и да заемат длъжности, които към момента не са толкова привлекателни. Това са вътрешноорганизационни неща. Като цяло са предвидени 10% увеличение на заплатите”, добави вътрешният министър.