250 скъпи гривни за хиляди потенциални бегълци от правосъдието

Системата влиза в сила в края на 2018 г.

В края на 2018 г. Министерството на правосъдието най-накрая ще разполага с електронни гривни за контрол на най-рисковите групи за избягване на правосъдието. Това са осъдените на пробация, задържаните под “домашен арест” и затворниците в затворническите общежития от открит тип. Правосъдният министър Цецка Цачева обяви в сряда, че в началото на октомври гривните трябва да функционират. Договорът ще се подпише в четвъртък (8 февруари), а срокът за изпълнението му е девет месеца. Финансирането е от ЕС.

Пред правната комисия в парламента Цачева коментира, че дългият срок за поръчката се налага, защото проектът е сложен технически. Тя отказа да влиза в подробни обяснения, за да не подвежда депутатите в област, в която не е експерт. От наличната информация обаче се разбира, че поръчаните гривни са доста скъпи и няма да спрат бягството от правосъдието.

Най-големият проблем е, че гривните ще са само 250. От статистическите данни на прокуратурата и съдилищата се разбира, че годишно около 4000 души са осъждани на пробация и подлежат на контрол. Хората с мярка за неотклонение “домашен арест” са около 300. Затворниците в общежитията от отворен тип са над 3000 души. Една гривна се пада на близо 30 потенциални бегълци от закона.

Проблемът с бягството от правосъдието виси върху българските власти през последните десетилетия, но ефективни мерки не се вземат. Около 700 души, осъдени да лежат в затвора, се издирват от властите. Много от тях за тежки престъпления, а издирваните обвиняеми са дори повече.

Вторият проблем с гривните е високата цена. Поръчката е спечелена от консорциум “Суперком Абати” с цена 1.34 млн. лв. с ДДС. Тя е обжалвана от класирания на второ място “ВИП секюрити сълушънс” пред Комисията за защита на конкуренцията, която е отхвърлила жалбата. Фирмата е решила да не жали пред съда и е отворила възможност за подписване на договора. Една гривна излиза 5200 лв. В тази цена влиза и петгодишна поддръжка на системата.

Общо 200 от гривните са за GPS наблюдение с точност 2.5 метра, а останалите 50 целят контрол на лишени от свобода в открити пространства. В проучване по темата “Капитал” цитира анализ за нуждите на Службата за съдебни програми към американското правосъдно министерство, който е направен от института “Джонс Хопкипс”. В него е записано, че GPS гривните гарантират много по-малка точност – до 10 метра. В същия документ се казва, че доставчикът на гривните Satellite tracking of people LLC не ги продава, а само ги отдава на лизинг.

 

СНИМКА: Такива гривни трябва да бъдат доставени за домашен арест и пробация