3 дни магията на Видовден владя Брезник (видео)

  • Най-големият събор в Граово даде поле за изява на самодейни състави, гърмя заря, Райна и Р. Кирилов изнесоха концерти

  • Колоритни търговци предлагаха от пиле мляко и обещаваха 100 г. гаранция на стоките си

Брезник три дни живя в плен на Видовден – с безчет забавления и събития. Фойерверки, концерти, спортни емоции… бяха само малка част от богатата програма на празника. Той започна с детския пленер „Вида – символът на Видовден”, в който малките таланти твориха с много ентусиазъм, напътствани от художниците Даря и Сашо Евтимови.

Най-малката участничка бе само на 3 годинки. Всички деца получиха специална грамота и учебна тетрадка “Магията на Граово” от заместник-кмета Мария Добревска. Празникът продължи с официално откриване, спектакъл на ансамбъл „Чинари” и гръмка заря. Вторият ден продължи с традиционния турнир по футбол за ветерани и фолклорна програма на местни самодейни състави. На площадката пред Общинския исторически музей малки и големи се изявиха с песни, танци и скечове. Хората на самодейците люляха площада, а гласовете им ехтяха над празничен Брезник, печелейки бурни аплодисменти след всяко изпълнение.

Женската група за автентичен фолклор от Народно читалище „Свобода 1940” в самоковското село Мала църква напълни душата на публиката. Певиците с ръководител Елка Любенова изпяха песните „Снощи си пойдох за вода” и „Яна турчин лъгала”.

Елка Любенова и Виолета Попова изпълниха „Слана е паднала”, а Диляна Атанасова и Виолета Попова представиха показ на автентични носии. Събралото се множество в захлас видя красиво изплетени чорапи, опинци, вала… Елка с вещина обясни, че полите на кошулята също имат дантела, на която е закачена по една паричка. „Самото сукно има клинове и е обшито. Това е характерно за малко по-зрелите жени на Мала църква”, уточни Елка Любенова. Виолета пък представи по-моминска носия, като акцентът падна върху бяла фута с дантела, която се носи на Васильовден.

Танцов състав с ръководител Християн Ивайлов към НЧ „Светлина 1932” – село Сопица се представиха с изпълнение на автентични хора. НЧ “Дебелец – 1932 г.” – с. Садовик пък забърка “Садовичка олелия”. Хумористичната сценка, изпълнена на диалект, от сърце разсмя публиката.

Всички участници във фолклорната програма бяха възнаградени с бурни овации и с грамоти от името на община Брезник.

Най-големият събор в Граово изпъкна и с шарените си сергии. Търговци бяха окупирали всеки свободен сантиметър от чаршията и предлагаха от пиле мляко. От старинни монети до чаршафи за 5 лв. и земеделски сечива – всичко се търгуваше на събора. Търговци примамваха клиенти към стоката си с обещание за 100 години гаранция и с удоволствие се впускаха в пазарлък. За красивите момичета пък обещаваха специална отстъпка. Плетени терлици, народни носии и ризи с шевица също се предлагаха в Брезник. Стопани от Кюстендил пък продаваха сладки череши за 3 лв./кг. А да разглеждат сергиите, бяха забелязани дори Роналдо и Мюлер.

Цялата атмосфера бе наситена с много глъчка, колорит и ухание на цвърчаща скара. На събор като на събор – малки и големи носеха разноцветни балони, хапваха памук и са забавляваха по всички правила на панаирите. Кафенетата и заведенията бяха препълнени и за свободно място бе нужно да се чака. Брезник и гостите му празнуваха от сърце и душа. И нито жегата, нито разразилата се буря по-късно успя да повлияе на настроението. Кулминацията пък бе вечерта, когато популярните изпълнители Райко Кирилов и Райна изнесоха концерт, а брезничани ги „заболяха краката” от кръшните хора.

Третият ден продължи с литургия в старинния храм „Св. Петка”.

Съборът на Видовден се е провеждал от незапомнени времена в землището на брезнишкото село Бабица. Честванията са били прекъснати по време на социализма, но от 1990 г. традициите са възродени. Новото тази година в тридневните празненства бе провеждането на първото Западно фермерско тържище, за което ще научите в следващ брой на „Вяра”.

Силвия БОРИСОВА

Първото фермерско тържище в Брезник пожъна успех (видео)