3 туристически пътеки са непроходими в Трънско! Има стотици паднали дървета и отнесен мост при Бежанската пещера

Три туристически пътеки са непроходими в Трънско, съобщават от местното туристическо дружество. „Освен от големите наводнения през последната седмица Трънско бе сполетяно и от друго бедствие – силно обледяване на дърветата. Дъждовете и нивата на реките са най-големите за района от поне три десетилетия. През последните два дни от Трънското туристическо дружество обходихме голяма част от маршрутите в района, за да установим в какво състояние са. Някои от пътеките са невредими, други са неизползваеми, по трети имаше много щети, част от които успяхме да отстраним през тези два мразовити дни“, обясниха от туристическото дружество.

Ето и състоянието на пътеките в Трънско:

Врабча – връх Стакьов камик – връх Драговски камик: Пътеката бе на практика неизползваема. Имаше стотици паднали и надвиснали дървета и клони. След много усърдна работа в продължение на два дни, въпреки студа, от дружеството успяха да премахнат проблемните дървета и клони и сега пътеката е проходима.

– Драговска махала – връх Драговски камик (червена маркировка): По тази пътека паднали клони е имало само във финалните 400-500 метра, които са отстранени. Придошлата река обаче е отнесла моста при Бежанската пещера. От придошлите води на няколко места има натрупани големи количества клони, по които е възможно преминаването на реката, но не е препоръчително. При първа възможност от дружеството ще  възстановят моста.

– Драговска махала – връх Драговски камик (жълта маркировка): По тази пътека щети от бурята няма, но от трънското дружество съветват да не се минава по нея, докато не се стопят снегът и ледът. В момента скалите са покрити с лед и преминаването на скалния праг малко преди върха е опасно.

– Банкя – Врабчански водопад: По цялото протежение на пътеката има само едно паднало дърво, което се заобикаля без проблем.

– Банкя – с. Богойна – ждрелото на р. Ерма: Пътеката е неизползваема, тъй като пешеходният мост в края на с. Банкя е отнесен от водите на р. Ябланица!

– С. Богойна – панорамна площадка Църквището – паркинг при ждрелото на р. Ерма (зелена маркировка): Пътеката е неизползваема! Пешеходният мост при Рибарника в Богойна е отнесен от р. Ерма.

– Лялинци – връх Любаш: Имаше паднали клони, които са отстранени. На няколко места има надвиснали от леда храсти, но се преминава без проблем.

– Лялинци – връх Стража: Няма никакви поражения по пътеката.

– Забел – връх Руй и Забел – хижа “Руй”: Имало е паднали дървета на места, които са изчистени от офроуд групата на Трън. Към момента пътеката се преминава без проблем.

– Хижа “Руй” – връх Орловец и хижа “Руй” – връх Руй: Няма поражения, пътеката се преминава без проблем.

– Ломница – хижа “Руй”: Стотици паднали дървета, пътеката е абсолютно непроходима!

– Ерулски манастир – Големи връх: Няма поражения, пътеката се преминава без проблем.

– Горочевски – Големи връх: На места има надвиснали храсти и клони, но се преминава без проблем.

– Горочевци – връх Плоча: Има паднали дървета, труднопроходима.

От дружеството уточняват, че не са обследили следните маршрути:

– Насалевци – Щърби камик. Там е много вероятно да има паднали дървета, които да затрудняват изкачването на върха;

– Зелениград – Шильи камик – връх Руй;

– Шипковица – връх Било: По този маршрут е малко вероятно да има поражения. По него гората започва на голяма надморска височина, а пораженията по другите пътеки са доста по-ниско;

– Къшле – връх Било;

– Ездимирци – Големи връх;

– Велосипедните маршрутите от „ВелоЕрул“

Следващата седмица от дружеството ще обходят и пропуснатите маршрути и ще възстановят засегнатите пътеки.