3-ма авджии от дружинката на Бистрица тръгват на лов за хищници, кметът Кирил Огненски: Намерихме труп на агне, предполага се, че е разкъсано от чакал

Кирил Огненски

Ловджии от дружинката на Бистрица излизат на индивидуален лов за хищници, след като в дупнишкото село бе намерен труп на агне. Убитото животно е било намерено от кмета на Бистрица Кирил Огненски. Предполага се, че агнето е убито от чакал/и, въпреки че никой не е виждал такива хищници в района от доста време. „Бях в отпуск, който вече приключваше, и в неделя реших да си пообиколя района.

Асен Златев

Разходих се покрай градините и под водоема, който се намира под селото и се използва за напояване, забелязах убитото агне. Гледката беше много неприятна. Такива неща тук се случват всяка година по това време. Изчезвали са жребчета, кози. Това е обичайно за селата покрай планината, каквото е Бистрица. Овчарите са свикнали с това”, обясни Огненски.

Засега не се знае чие е агнето. „Със сигурност животното не е на хора от Бистрица, насам идват и стада от Дупница и село Самораново, може да от тях”, каза бистришкият управник. Стана ясно още, че той е разговарял с председателя на ловната дружинка Асен Златев за предприемане на мерки и евентуално организиране на хайка.

„Нямаме възможност да направим хайка, но ще предприемем незабавни действия чрез индивидуален лов по закон. Разговарях с хората и трима веднага се отзоваха. Това са опитни ловци от дружинката, които ще си извадят разрешителни от ЛРД – Дупница, за индивидуален лов през септември.

Предполага се, че откритото агне е убито от чакал/и

С бележките от ловното те ще могат да излизат на лов за хищници ежедневно през целия месец. Това са безупречни ловци, които имат перфектна организация, справяли са се и са доказали, че спазват правилата за безопасност. Избрани са на общо събрание на дружинката, която е голяма – състои се от 87 човека от Бистрица и Самораново. Общото събрание излъчило шестима души от дружинката, които да имат право на индивидуален лов, но останалите трима в момента не могат да се ангажират – времето е ваканционно, някои са на почивка”, поясни Асен Златев. Председателят е категоричен, че в района не са засичани чакали и няма доказателства, че агнето е убито от чакал.

„В нашето ловно поле от много време няма чакали. При пролетната таксация (преброяване на дивеча) не беше установено наличието на този хищник. Твърдението, че има чакали, е недоказуемо. Никой не е видял хищника и не сме сигурни, че става въпрос за такова животно. Както знаете, тези животни мигрират и инцидентното им появяване не е изключено”, коментира Златев.

Стана ясно още, че в Бистрица са притеснени главно заради факта, че хищникът е слязъл от Рила много ниско и е стигнал под селото.