30-годишен шофьор загина при челен удар между два камиона в Кресненското дефиле

Шофьор на камион загина при катастрофа в Кресненското дефиле, предаде БГНЕС. 30-годишният мъж загинал на място при удар между два товарни автомобила. Шофьорът на другия камион е на 70 години, получил е травма на главата и гръдния кош и е в болница в Благоевград. Спътникът на загиналия шофьор е с леки наранявания. Катастрофата стана около 22,30 часа в сряда. През цялата нощ, в продължение на 6 часа, движението в Кресненското дефиле се извършваше в едната лента. Втората лента беше отворена за движение около 4,30 тази сутрин. Само преди седмица на същия участък се обърна товарен автомобил, който разпиля царевица, водачът на ТИР-а се отърва с рана на главата.


По неофициална информация движещата се в посока Кресна цистерна “ДАФ” със „С“-регистрация навлиза в насрещното на острия завой и се удря челно във “Волво”-то с пернишка регистрация, след което се преобръща на лявата си страна. При удара кабината на “Волво”-то е унищожена напълно, разкъсана е и цялата лява страна на ремаркето, в което са превозвани метални релси. От удара загива 30-годишният водач на “Волво”-то, брат му, който пътувал с него, е с леки наранявания. Нормалният трафик бе възстановен към 4 часа сутринта.


На този завой преди 5-6 години от ската вдясно на няколко пъти се свличаше скална маса. Това наложи почистването и укрепването му. Поради липса на инертни материали за строителството на ЛОТ-4 на АМ „Струма“ скатът бе използван за кариера. След пускането на ЛОТ-а на ската не бяха оставени мрежи, вместо това трасето на Е-79 бе изместено наляво с 4 метра. Така се увеличи радиусът на завоя, а входната и изходна точка останаха същите. Така завоят стана по-остър, а старото трасе на пътя остана като буфер, върху който задържа падналите от ската камъни. Преди завоя има ограничение от 60 км/час, но никой не го спазва. Резултатът е ясен – близо 10 катастрофи, преди две години тук кюстендилец, водач на лек автомобил, излетя от завоя и падна в река Струма и се удави./БГнес