30 станаха жертвите на пожара в лондонския блок

 

Пожарникари правят оглед на обгорялата сграда Гренвел тауър

На 30 се увеличи броят на загиналите в пожара в жилищния блок в Лондон, съобщи полицията. Десетки хора са все още в неизвестност.

Пожарът избухна в района Северен Кенсингтън на 14 юни. Двеста огнеборци с 47 противопожарни коли се включиха в гасенето.

На въпрос дали могат да станат повече от 100, шефът на лондонската полиция Стюарт Кънди вчера отвърна: “Иска ми се да се надявам, че няма да достигнат трицифрено число”, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.

Според Кънди събирането на човешките останки от цялата сграда ще изисква време, а пълното претърсване на всички етажи и помещения може да отнеме седмици и дори месеци.

В болница остават 24 души, 12 от които са в критично състояние.

При разследването на пожара ще бъде проверено дали са били извършени престъпления, обърна внимание Кънди.

Гневни оцелели обитатели и местни жители настояха пред кмета на Лондон Садик Хан за бързо разследване на причините за трагедията.

Като една от причините се сочи новата облицовка на сградата, която вероятно е спомогнала за бързото разпространение на огъня по етажите.

Британският премиер Тереза Мей разговаря с оцелели от пожара.

Мей посети болницата на лондонския квартал Кенсингтън и Челси, където стана трагедията. В това здравно заведение са лекувани осем човека, трима от които са в критично състояние.

Възможно е посещението да е в отговор на гнева на местни жители, тъй като Мей отиде на мястото на трагедията, но не се срещна с живеещи в опожарения блок. Членове на нейната Консервативна партия я призоваха да покаже по-голяма загриженост за пострадалите и оцелелите.

По-късно британският премиер ще председателства заседание, на което ще бъдат обсъдени мерки за подпомагане на засегнатите от пожара.