30 болни от Бобов дол получават помощ от асистенти със 135 535 лв.

Йорданка Гацева

Към общината разкриват ново звено за социални услуги с трима щатни служители

30 нуждаещи се от община Бобов дол ще получат помощ чрез разкриване на нова социална услуга „Асистентска подкрепа“, съобщи зам.-кметът Йорданка Гацева. За потребителите на услугата ще се грижат 9 социални асистенти. Ще бъдат разкрити и три или два щата и половина – за двама социални работници и счетоводител. За разкриването на услугата за 2021 г. община Бобов дол получава от държавата 135 535 лв. Очаква се предоставянето на услугата да започне от 1 март. Преди това решение ще трябва да вземе Общинският съвет.

Специализираната социална услуга „Асистентска подкрепа“ е държавно делегирана дейност. Тя включва подкрепа от асистент за самообслужване, движение и придвижване, промяна и поддържане на позицията на тялото, изпълнение на ежедневни и домакински дейности и комуникация. Предоставя се на лица в надтрудоспособна възраст в невъзможност за самообслужване, които нямат определена по съответния ред степен на намалена работоспособност, на деца с трайни увреждания и пълнолетни лица с трайни увреждания с определена чужда помощ, които не ползват асистентска подкрепа, помощ за осигуряване на асистентска подкрепа или за които не се получава помощ за грижа в домашна среда.

Насочването за ползване на асистентска подкрепа, контролът върху дейността на асистентите и отчитането на услугата ще се извършва от общината.

В момента в миньорската община помощ от социални асистенти по други програми получават 90 души.

Отделно община Бобов дол разработва проект „Патронажна грижа+”, с който да кандидатства за финансиране.

„С промените в нормативната уредба за социалните услуги, извършени миналата година, общините се ангажират с много повече дейности в социалната сфера отколкото досега. Затова в община Бобов дол ще бъде открито ново звено за социални услуги. То ще бъде към отдел „Социална политика, образование, култура и здравеопазване”. Ще има и ново гише за прием на документи само в сферата на социалните грижи, което ще бъде на партера на общината”, каза зам.-кметът Гацева.

Юлияна КОЛЧАКОВА