30 дупничани, водени от Илиян Илиев, ядоха кебап и фурми на корем в Истанбул, чудят се: Извънземни ли са агнетата в Турция, че са толкова вкусни?

Спас Караджов, Лилия Караджова, Малинка Коларова, Илиян Илиев, Малинка и Екатерина Илиева

Влюбена съм в този град, обяви Екатерина Илиева, екскурзиантите си накупуваха разкошни бижута за 45 лв. на г

30 дупничани пиха най-хубавия чай и пушиха най-доброто наргиле в централно кафене на Истанбул.

„Зверски вкусни са и истанбулските фурми, яко месести и големи колкото палец. Ядохме ги без пари из “Капалъ Чарши”, похвалиха се екскурзианти, водени от семейството туроператори Илиеви. „Търговците на Истанбул са супер пичове, радват се на всеки клиент, особено като им кажеш, че си „комшу”.

Малинка и Екатерина Илиева

Щом стъпиш на щанда им, веднага ти поднасят стол и ти предлагат чай. Влюбена съм в този град”, обяви екскурзоводът Екатерина Илиева. Вълшебните думи в Истанбул са адана кебап и джигер. „Адана кебеп е телешко на шиш. Пълно е с агнешки деликатеси, храната е толкова вкусна навсякъде в Истанбул, че просто не може да се спреш да ядеш.

Тук, в България, повечето хора не можеш да ги накараш да боднат агнешко, телешкото също го презират. Чудим се какво им е на нашите телета и защо месото на източните съседи е направо извънземно. Цените на храната и дрехите са почти наполовина отколкото в България. За качеството няма и база за сравнение. Няма какво да си кривим душата, не знаем каква е причината, но това са фактите. Турците са изключително весели и любезни, винаги готови да помагат, дори и да не може да се разберете. Изглеждат спокойни, всеки нещо прави, докъдето погледът ти стига, виждаш, че някои си почиват с книга, трети пият чай, свирят на гайда. Кипи живот, весело е. Истанбул е пренаселен, сблъскваме се с всякакви хора. Особено забавни са антикварните ателиета, дюкянчетата, а също и многобройните и непретенциозните ресторантчета, разказваха един през друг нашенци.

Най-много им хареса разходката в парк „Емирган”, който е най- големият парк в града. Той е особено красив с многобройните си езерца, кафенета, ресторанти и милиони цъфнали лалета.

Дупничани стъпиха и на хълма Пиер Лоти, откъдето се разкрива зашеметяваща панорама към Златния рог. Водачът на групата Илиян Илиев подари разкошна панорамна обиколка с автобус с местен екскурзовод в Истанбул. Стъпиха и в църквата „Св. Стефан”, а после и на борсата за злато, където нашенци си накупиха разкошни бижута за 45 лв. на г.