30 души остават без работа заради затварянето на „Феникс Дупница“, служителка: Започваме съкращенията

Полицията обяви Кольо Илиев за национално издирване

 

30 души остават без работа заради затварянето на „Феникс Дупница“, съобщиха от фирмата за вторични суровини. Сред хората, които ще бъдат съкратени, има и такива с 34-35 г. стаж в дружеството. Както и необразовани от малцинството, които трудно ще намерят друга реализация.

„На трудовата борса отиваме 30 човека – ангажирани с разделно събиране на отпадъци, сортировачи, оператори, шофьори, пазачи, служители в счетоводството. Някои от тях работят във фирмата почти от създаването й – има хора, които са в дружеството от 1996-97 г.”, каза служителка в администрацията, която настоя да остане анонимна.

По думите й в четвъртък не е освободен нито един работник. В Бюрото по труда в Дупница също не е постъпвало уведомление за предстоящо масово съкращение заради спиране на дейността на фирмата.
„Започваме да връчваме заповедите за съкращение от петък, ще продължим и в понеделник. Ние вече не работим, няма откъде да чакаме заплати. Ревизоро ли ще ни даде заплати, като не изкарваме продукция?! Не сме започнали процедурата по съкращения, тъй като сме в шок. Всички сме в абсолютен стрес. Държавата ни принуждава да спрем работа, фирмата е с вързани ръце. Всичко стана ненадейно, въпреки че от лятото сме в страхотен стрес. Аз лично свалих 14 кила след пожара. Убийствено е. Постоянно се правят проверки. Освен това обработваме болнични, декларации, други документи. Да не говорим, че сме обезверени. Всички имат заеми, деца, за които да се грижат”, коментира служителката.

Депото спира дейността си.

Преди разговора ни с нея bTV съобщи, че от семейството на собственика на „Феникс Дупница“ Кольо Илиев се свързали с медията и направили изявление. Казали, че предприятието ще бъде затворено, дейността му – прекратена. Както и че „всички трудови договори на работниците ще бъдат прекратени още днес”, т.е. на 6-и т.м. В изявлението си близките на управителя на дружеството питали дали сега не се създават истински предпоставки за екологична бомба.

Както вече писахме, депото спира работа няколко месеца след пожара на струпани под виадукт на автомагистрала „Струма” боклуци на „Феникс Дупница”. Огънят, разразил се през м. август миналата година, компрометира и част от магистралата, за чийто ремонт държавата хвърли милиони левове. Въпреки многократните предписания, издавани на дружеството да прекрати дейността и да почисти района, и наложените наказателни постановления, купищата с отпадъци останаха. От РИОСВ са категорични, че отново има предпоставка за възникване на пожари. Във връзка с това във вторник служители на инспекцията, придружени от полиция, отидоха в предприятието, за да връчат на Кольо Илиев принудителна административна мярка. С документа му се забранява да приема отпадъци, а съоръженията за третиране на боклука се запечатват. Илиев обаче не бе открит и заради това по заповед на премиера Бойко Борисов в сряда с проблема се заеха екоминистърът Емил Димитров-Ревизоро и гл. секретар на МВР Ивайло Иванов, полицията, прокуратурата и др. контролни органи. След като отново не намериха управителя Илиев, техни представители влязоха принудително в предприятието, където са извършили претърсване и изземване.

В. „Вяра” и вчера направи опит да разговаря с Кольо Илиев по телефона, но безуспешен. По-късно БНР съобщи, че Илиев е обявен за национално издирване. Това е обявил директорът на Областната дирекция на полицията в Кюстендил Елиан Стамболийски. В града се коментира, че Кольо Илиев е в болнични, а разследващи полицаи проверяват в болниците в града и района и по лекарските кабинети, за да разберат има ли наистина регистриран преглед, или прием на Илиев с някаква диагноза. Пред входа на фирмата денонощно има полицейски патрул, а в дружеството стои само пазачът. „Феникс Дупница” е наследник на дупнишкия клон на държавното предприятие от времето на социализма „Вторични суровини” – Кюстендил, чийто управител и в ония години бе Кольо Илиев.