30 000 се изсипаха на събора „Пирин пее”, кметът на Разлог Кр. Герчев: Благодаря на хилядите самодейци, които разлюляха 4-те сцени

Над 1700 самодейци от 14 общини взеха участие в „Пирин пее 2018”. Съборът на народното творчество бе посетен от 30 000 души.

Община Разлог и Областна администрация-Благоевград са основен инициатор и организатор на събора, който е подкрепен от всички общини в Пиринско. Певицата Кинче Вълчева от Благоевград обра овациите, нейни приятели и познати коментираха: „Кинче, прекрасна си, подобно нещо като на този събор никъде не може да се види”.

Кинче Вълчева от Благоевград по време на събора

„Тук е мястото да благодаря на хилядите самодейци, които превръщат пределските поляни в огромна и красива сцена на народното творчество. Благодаря на ръководствата на всички общини и на управителя на област Благоевград за участието в организацията на най-мащабното фолклорно събитие на Югозападна България“ – каза в своето слово инж. Красимир Герчев – кмет на община Разлог. 15-ият събор на народното творчество „Пирин пее“ в местността Предел продължи и в неделния ден. Тазгодишното издание на събора „Пирин пее“ е посветено на 115-годишнината от избухването на Илинденско-Преображенското въстание и 140-годишнината от Кресненско-Разложкото въстание. Най-голямата музикална изява в Пиринския край се организира веднъж на 4 години, а не на две, както е било някога. За последно планините Рила и Пирин се разтърсиха от песните и танците на участниците през 2014 година, затова всички с нетърпение очакват тази събота и неделя. Движението на автомобилите ще се осъществява по обходен маршрут, а именно стария път на Предел. Ще бъдат пропускани само МПС-та с товароносимост над 3.5 тона, като ще бъдат конвоирани от органите на реда по график.

Македонско Оро …

Публикувахте от Асен Великов в Събота, 4 август 2018 г.