Стартира производството на новия Peugeot 308 в завода на Stellantis в Мюлуз, точно 211 години и три дни след основаването на марката Peugeot. Фирмата Peugeot съществува от 26 септември 1810 г., което я прави най-старата действаща автомобилна марка в света.

През 2021 г. Peugeot отбелязва и друг важен етап в своята история – навлизането в света на масовата мобилност: в края на лятото на 1891 г., или точно преди 130 години, „първият автомобил, доставен на частен клиент във Франция, е Peugeot“. Това е само началото на едно прекрасно приключение.

Peugeot се развива над две столетия в непрекъснато променящ се свят и винаги адаптира своите продукти и услуги спрямо нуждите и изискванията на своите клиенти. За 211 години името и продуктите на PEUGEOT са навлезли в милиони домове с автомобили и мотоциклети, но също и с инструменти, радиа, шевни машини, мелнички за черен пипер и кафе и много други, някои от които станали емблематични.

Днес марката присъства в над 160 страни, потвърждавайки ежедневно предричането на Арман Пежо, че автомобилът ще превърне Peugeot в „един от най-крупните индустриални бизнеси във Франция“.

Светът се промени през тези 211 години, но темпото на промените се ускори значително през последните десет години. Дигитализацията и свръхсвързаността родиха нови начини на мислене, нови начини на потребление и нови начини на придвижване. Със своята вече силно електрифицирана гама (70% от моделите Peugeot предлагат една или повече електрифицирани версии) и ново поколение свързана информационно-развлекателна система, лансирана с новия 308, PEUGEOT продължава да бъде в челните редици на промените в мобилността днес.

Вече 130 години марката предоставя автомобилни емоции на клиентите си. На 2 октомври 1891 г. Peugeot доставя първия пътнически автомобил на частен клиент: Г-н Попарден, жител на Дорнах, поръчва своя автомобил на 27 август същата година. Това е 4-местен автомобил с двигател с 2 к.с. (Daimler). От тази дата през 1891 г. досега са доставени почти 75 милиона автомобила в 160-те страни, в които присъства марката.

Феновете на ретро автомобили ще могат да видят модел на Peugeot Type 3, идентичен с този, доставен на г-н Попарден през 1891 г., в L´Aventure Peugeot в Сошо ./ams.bg