32 точки на заседанието на ОбС в Кюстендил

Сесията в Кюстендил

На редовна сесия на 29 август общинските съветници в Кюстендил имат да взимат доста важни решения. Едно от тях е да гласуват дали учебната година в Спортно училище „Васил Левски“ да започне с маломерни паралелки.

Намалението на учениците в община Кюстендил доведе до сформиране на паралелки и в него. В пет от паралелките броят на учениците е под допустимия минимум. Общият брой на петокласниците е 13, а 10 са учениците в 6-и клас. Тези в седми клас са 17, а по 14 ученици ще има в 11-и и 12-и клас. Успоредно с това в Общинския съвет е постъпило писмо от директора на училището Любомир Анчев с искане за отпускане на обедно хранене за 123-ма ученици, което е по 3.00 лв. на ден за 66 учебни дни до края на финансовата 2019 г. и за 109 учебни дни до края на учебната 2019-2020 година. Обедното хранене се доставя от ОП “Ученическо хранене“.

В днешното 48-о заседание на Общинския съвет в дневния ред са включени 32 точки. Сред тях са приемане  на одитирания годишен финансов отчет на община Кюстендил за 2018 г. заедно с одитен доклад на Сметната палата, както и докладна относно изпълнението на бюджета и сметките за средства от ЕС на община Кюстендил и състоянието на общинския дълг към 31.12.2018 г. и докладна относно изпълнението на бюджета и сметките за средства от ЕС на община Кюстендил и състоянието на общинския дълг за полугодието на 2019 г.

На гласуване ще се подложи поемане на краткосрочен дълг от „Фонд за органите на местното самоуправление в България” – ФЛАГ ЕАД, направено по реда на Закона за общинския дълг за финансова помощ в размер на 25 000 лв., поискана от църковното настоятелство на храма „Св. Мина” за ремонт на куполите на храма. Необходимата сума за ремонт е в размер на 74 813 лв.

Ще бъде разгледано и гласувано обявяване на имот – публична общинска собственост за частна общинска собственост, намиращ се в м. Хисарлъка с площ от 9287 кв.м, която към 2013 г. бе ползвана от две институции – Дом за отглеждане и възпитаване на деца, лишени от родителски грижи „Хисарлъка“ и Дом за медико- социални грижи за деца.

Ще се гласува и предложение за предприемане на подготвителни действия за разпореждане с недвижим имот – частна общинска собственост – сграда за битови услуги – бръснаро-фризьорски салон при Чифте баня-Кюстендил. Имотът е със стопанско предназначение и не е включен в капитала на общинско търговско дружество. Поемане на дългосрочен общински дълг от Фонд за устойчиви градове, свързан с изпълнението на проект „Обновяване/реконструкция на Общински театър-Кюстендил и изграждане и възстановяване на зона за отдих парк Театъра“, също е една от точките в днешната сесия.