Прокуратурата се страхува да проверява фирмите на Валери Симеонов

На 08.12.2017 г. медиите реагираха на притесненията на граждани от община Златоград.

Поводът бе, че хотелскияt комплекс на фирмата СКАТ ТВ-ООД с мажоритарен собственик Валери Симеонов черпи вода от единствения водоизточник чрез незаконно изграденводопровод.

Ето кратка справка за това безобразие:

Местността, в която са изградени тези съоръжения, е специфична и водата е „кът“, както казват местните хора.

BNews разполага с много интересен документ, от който се вижда, че в периода от 12 май до 21 май 2010 г.

Скат ТВ-ООД е извършила подмяна на метален водопровод с PE ф50 мм почивна база град Златоград.

Това е съществуващият от много години водопровод за местността Баллали.

На 21 май 2010 г. е изготвен протокол за извършените строителни дейности по водопровода, фактурата към протокола е с подписа на вицепремиера Валери Симеонов.

От протокола е видно, че са поставени няколко тръби с различна широчина на диаметъра.

От протокола е видно, че правен изкоп 1.1/0.4 и 1.5/04 с дължина 295 метра в този изкоп са поставени в пакет тръба ф40 мм с дължина 1000 метра, поставена е в пакет тръба ф50 мм с дължина 600 метра.

От изпълнителя получихме обяснения, че на практика това са няколко водопровода, положени в един изкоп. Попитахме още има ли монтирани водомери на тези водопроводи, отговорът бе, че не му е възлагано монтаж на водомери. Наистина в протокола няма описано монтаж на водомери.

Интересно как се отчита консумацията на водата, използвана от почивната база на СКАТ ТВ ООД? Попитахме изпълнителя и за най-важното нещо при едно строителство – има ли разрешение за строеж? Отговорът бе, че възложителя в представляван от Валери Симеонов не е представил такъв документ.

Попитахме – приет ли е обектът от държавна комисия, тоест изготвен ли е акт 16? Отговорът бе, че няма как без него да се изготви такъв, а той не е присъствал на такава комисия. Ние също не открихме строително разрешение за изграждането на такъв водопровод. Не открихме и строителни книжа за такъв водопровод.

Сега остава да видим ще извършат ли проверка съответните институции на фирмата на вицепремиера Валери Симеонов? Ще извършат ли проверка и за кражба на огромни количества вода от фирмата на Валери Симеонов съответните институции? Отговорите на тези въпроси ще поставим на съответните комисари по време на Европредседателството ни!

Заявяваме най-отговорно, че повече от четири месеца нито една институция не се е самосезирала и не е започнала проверка. Припомняме, че кражбата на вода е престъпление и се преследва по Наказателния кодекс. Българската прокуратура обаче като че ли се страхува да проверява фирмите на вицепремиера Симеонов. / Bnews.bg