34% смятат, че 2023 г. ще е по-лоша; 31% вярват, че ще бъде по-добра

Топ 5 песимисти са от Европа – Полша, Чехия, Сърбия, Франция и Италия

Щастието по света донякъде преобладава в личния живот, но не и в публичната сфера. Това показва международно изследване на “Галъп интернешънъл”, проведено в 35 държави, сред над 35 000 души в края на миналата година.

Традиционното изследване на агенцията за нагласите за следваща 2023 година показва, че българите остават песимисти, но вече не са в челната петица.

2023 година идва по-скоро с песимистични очаквания, показва изследването.

31% от анкетираните вярват, че ще бъде по-добра от предходната.

34% обаче смятат, че ще е по-лоша.

Според 27% от хората 2023 година ще е същата като предишната.

Най-оптимистични сред запитаните са хората в Нигерия, Пакистан, Казахстан, Филипините и Индия. Топ 5 песимисти включва само държави от Европа: Полша, Чехия, Сърбия, Франция и Италия. Традиционно Русия е също по-скоро песимистично настроена към бъдещето. Тази година 22% от респондентите  там казват, че са оптимисти за бъдещето, 36% обаче са песимисти, а 22% имат неутрални очаквания. Сравнително значим дял от руснаците пък не могат да преценят дали 2023 г. ще бъде по-добра или по-лоша от 2022 г. – 20%. За последните няколко години тези нагласи остават стабилни. За отбелязване е, че в Русия като че ли расте и делът на отговорите „не знам“.

В САЩ от друга страна през последните години се наблюдава драматично отместване на нагласите в посока песимизъм. Оптимистите за по-добра нова година все още са повече от песимистите – 37% очакват 2023 г. да бъде по-добра, но вече 27% са подготвени за по-лоша година. Американците с неутрални нагласи са една трета от респондентите, а 6% не могат да преценят. Миналата година оптимистите в САЩ бяха 40%, а песимистите – 19%. През 2020 пък 59% от американците очакваха по-добра години, а песимисти бяха 16%.

20% от българите очакват по-добра 2023 г.

Песимисти за бъдещето са 44%, а 27% смятат, че следващата година ще е същата като тази. В сравнение със средното за света българите запазват традиционния си за последните години песимизъм. Това са някои от изводите в изследването на “Галъп интернешънъл“ за обществените очаквания по света в навечерието на 2023 година, което включва и България.

Изследователите отбелязват, че продължаващата политическа нестабилност и несигурност в последните години е довела до най-високите нива на негативизъм в последните десетилетия. И през тази година негативизмът остава висок, но поне не продължава своя ръст, посочват от “Галъп“.

Надеждите за икономически просперитет сред българите също не са особено високи – 9% очакват по-добра година за икономиката, 60% очакват трудности, а 23% очакват същата година. Резултатите са по-песимистични от средните за света и трайно негативни в последните години на нестабилност у нас, пандемия по света и започналата война, но негативизмът и тук не е продължил своя ръст.

Щастието у нас се запазва на почти същите нива като миналата година и сякаш следва своя собствена, различна логика. Тази година 43% у нас казват, че са щастливи, а 11%, че са нещастни. 42% споделят, че са някъде в средата – между щастието и нещастие. Минимален дял не могат да преценят. Щастието у нас е осезаемо по-ниско от това по света, но страната ни тази година поне не попада в топ нещастните страни по света.