С благословията на кмета на Радомир Пламен Алексиев Васил Божков-Черепа вее безвъзмездно знамена за „Струмска слава”

 

Най-богатият българин Васил Божков-Черепа взема под крилото си футболния отбор на Радомир „Струмска слава”. Бизнесменът е решен да рекламира отбора чрез рекламни знамена, които ще бъдат предоставени на общината.

Това стана ясно на последната сесия на ОбС. Божков поиска официално разрешение от кмета Алексиев да разпространи знамената в града.

Пламен Алексиев

„Моля да му разрешим”, помоли се кметът на община Радомир Пламен Алексиев. Той не уточни какво иска в замяна бизнесменът. Не стана ясно и каква е идеята на Божков. Стана ясно, че наред със знамената той е осигурил по два екипа на 22- мата футболисти.

„За екипите добре, но се питаме за какво му е на един отбор от селските дивизии да се рекламира? Тези отбори имат нужда от пари за пътувания за гостуванията, да поддържат базата си, за да получават лиценз, за топки, друга екипировка и естествено за заплати. Просто не виждаме за какво са им знаменцата, и то забодени из Радомир. Отборът си е достатъчно популярен в града. Какво всъщност иска Божков? Той има много фирми. Кучето не е заровено на стадиона”, чудеха се радомирци.

Съветниците обаче явно не си задаваха тези въпроси и гласуваха единодушно докладната.

Те обаче кръстосаха шпаги по втора точка от дневния ред на сесията заради прокурора от Районна прокуратура-Радомир Веска Младенова. Прокурорката поиска незабавно да бъде променена Наредбата за местните вероизповедания. Тя е категорична, че в този си вид документът ограничава свободата на религиозните изповедания и призова съветниците и градоначалника да коригират документа. Съветниците обаче се опънаха и от присъстващи 15 – 10 се противопоставиха.

Божков е печално известен в Югозапада с фалиралото предприятие в Кюстендил „Виа Апия“, което въртеше с Братя Галеви. Сагата се върти от няколко години.

Бивши строителни работници от фалиралата преди няколко години фирма „Виа Апия“ се събираха през март на мълчалив протест пред Окръжния съд в Кюстендил.

„Аз успях да се пенсионирам на 62 години, слава Богу. Имах подземни години като трудов стаж и си оправих нещата. Имам да получавам вече 10 000 лева с лихвите, а иначе като възнаграждения ми се дължат между 5 и 6 хил. лева. И аз, както и колегите ми заведохме граждански дела, по които има решение и парите са ни признати от съда. Някои от работниците дори стигнаха и до международния съд в Страсбург, но там нещата вървят по-бавно. След като „Виа Апия” обяви фалит, казаха, че лично по разпореждане на Васил Божков-Черепа нашите документи от фирмата, изобщо целият архив, са били изгорени в комина на Вакуумната фабрика. И понеже имало много да се гори, там стояла и пожарна, да не стане нещо. Това обаче го научихме значително по-късно и от полицията ни обясниха, че трябвало да сигнализираме, когато е станало“, коментира Александър Васев.

Близо 320 човека работеха във „Виа Апия“, от тях 100 осъдиха дружеството. Една от последните поръчки на фирмата бе по изграждане на пътя Кюстендил – Дупница в мандата на градоначалника Атанас Янев. За фирма „Виа Апия – Кюстендил” АД се знаеше, че е била собственост на Братя Галеви и перничанина Фьодор Фьодоров-Федката. Преди години частен съдебен изпълнител от Кюстендил изнесе на публична продан имущество за над 4 милиона лева на дружеството, но до разплащане с работниците не се стигна. Причината е, че те са на последно място на списъка на кредиторите на дружеството и до разплащане с тях ще се стигне едва след като се изплатят другите задължения, ако останат пари. Фирма „Виа Апия – Кюстендил” влезе в съда, след като две банки – ОББ и Първа инвестиционна банка, наред с бившите управители на дружеството Данаил Димитров и Светослав Христов, поискаха обявяване на дружеството в процедура по несъстоятелност заради дългове в размер на над 20 милиона лева към двете банки. Фирмата има дълг и към Националната агенция за приходите. Фирмата беше собственост на Галеви в съдружие с перничанина Фьодор Фьодоров-Федята под името „Гранит 97“.

Сега на общото събрание ликвидаторът Албена Вачева заедно с кредиторите ще решават кой да бъде поставен на първо място в списъка за получаване на сумите, след като се стигне до осребряване на имуществото.

В началото на м. юли 2008 г. благоевградския депутат от ДСБ Елиана Масева обяви, че на Васил Божков и Братя Галеви чрез фирма „Инфрастрой 2001” са предоставени 102 млн. лв. за направа на пътища в страната. Фонд „Републиканска пътна инфраструктура” е само един фрагмент от престъпната дейност на управляващите, каза тогава Елиана Масева по повод обществени поръчки, възлагани на фирми на Васил Божков и на Братя Галеви от Дупница. 51% от „Инфрастрой 2001” е собственост на фирма „Лати” на Васил Божков, а 49% на фирма, собственост на Пламен Галев и Ангел Христов. Във връзка с тях е и Христофорос Никос Аманатидис-Таки, сочен за наследник на разстреляния бос на ВИС-2 Георги Илиев, както и на пернишкия бос Фьодор Фьодоров, който според ДСБ е финансирал предизборната кампания на президента Георги Първанов.

Пак през този период излезе информация, че Братя Галеви са придобили дялове от големите строителни фирми, които работят в Дупница и района. Години по-късно, когато срещу „братята” и тяхната „бизнес дейност” тече разследване, проверяващите органи признават, че не е ясно каква точно е престъпната дейност, с която те са натрупали парите.

Петър ДИМИТРОВ