Прокуратурата спря погребението на убития с плочка Николай Евтимов от Благоевград, нанеслият смъртоносния удар Р. Тодоров още е на свобода

 

Николай е баща на пет деца

Ромите събраха пари, за да докарат трупа на мъжа в Благоевград, братът на убития – Юлиян: Омерзени сме от вресията, че Николай е искал да обере дома на Тодоров, не е истина

 

Прокуратурата спря погребението на убития с плочка в Благоевград 48-годишен ром Николай Евтимов, предстои аутопсия. Междувременно стана ясно, че нанеслият смъртоносния удар Радослав Тодоров все още не е задържан. Завчера хора от квартал „Здравец” в Благоевград го видели да пазарува спокойно в магазина. Негови роднини пък пуснали версията, че Евтимов оглеждал дома на Тодоров, за да го обере, което предизвикало гнева на мъжа, който е бивш военен.

Ромите от квартала излязоха на протест

„Това е несъстоятелна и обидна версия! Брат ми в живота си никога не е крал. Няма човек в махалата, който да каже лоша дума за него, сега не зная кога ще го погребем. Една събрахме пари, за да го докараме до Благоевград. Пак хората от квартала ни дадоха”, каза братът на Николай – Юлиян. Той разказа още, че Николай Евтимов бил весел и кротък човек, грижовен и любвеобилен. Работил каквото намери.

Както „Вяра” съобщи, 70-годишният бивш военен Радослав Тодоров уби с плочка 48-годишния Николай Евтимов – баща на 5 деца. Убийството възрастният мъж извършил с особена жестокост. Кървавото зверство е станало пред очите на деца и над 20 души от ромската махала „Здравец” в Благоевград. Инцидентът станал на 11 юли на площада пред магазина в квартала. 11 дни лекари от столицата се борили за живота на Евтимов, но той почина. Новината потресе целия квартал и изкара ромите на протест, на който те поискаха справедливост. В Благоевград пристигнаха еврокомисарят на ромите Петко Асенов и лидерът на ДРОМ Илия Илиев. „Ние сме християни, искаме справедливост, протестът ще бъде мирен, няма да се бием с никого, просто сме смутени и искаме затвор за извършителя“ – казаха от махалата.

„Крайно време е този, който нарушава законите в тази държава, да си понесе отговорността и да бъде съден по бързата процедура, както е в Румъния. Тези чадъри от министри, депутати и не зная още от кого да се вдигнат. Разбрах, че военният е бил само за час в полицията и е пуснат. Той е обществено опасен. Докладваха ми, че е заливал с гореща вода дечица ромчета, защото мрази циганите”, каза лидерът на световната ромска организация и еврокомисар Петко Асенов.

 

Починалият Николай има четирима братя и две сестри. „Ние не знаем къде се намираме и какво ни се случва. Струва ни се, че е сън. Брат ни Николай има 5 деца. Сам ги отглежда, съпругата му Магдалена Щърбева го напусна. Какво ще стане сега с тези деца, ние няма да ги оставим, но кой ще поеме отговорността за тях? Какво ще направи държавата? Брат ми си е стоял кротко пред магазина в квартала. Всяка вечер се събират там около 20 души и си споделят, смеят се. Брат ми си е говорил с друг човек и изведнъж по главата му се стоварва паве. Военният минавал, говорел си под носа и го ударил. Разбрах, че той не искал ромите да се събират пред магазина. Живеел в съседния блок и като излизал на терасата, не можел да гледа ромите. Така стоварил цялата си омраза върху главата на Николай, без причина”, каза 46-годишният брат на починалия Юлиян Евтимов.

Сестрите на убития

„Имаме над 20 души свидетели, държим Тодоров да бъде осъден и да лежи в затвора, както и да осребри грижата за петте деца”, каза сестрата на починалия Силвана. Децата са безутешни, Даниел, Димитър, Кирчо, Мариян, Марияна и Малин са в жесток стрес.

Радослав Тодоров има две деца, жена му Лиляна продава билки.

Още по темата ще намерите в печатното издание на вестник ВЯРА.