БНБ отчете рекордно ниски лихви по депозитите

 

Лихвите по депозитите са достигнали рекордно ниски нива, съобщи БНБ, цитирана от БНТ. През последния месец сериозен спад има и на лихвите по ипотечните кредити, допълват от централната банка.

Две са основните причини за рекордния спад на лихвите. От една страна, това е политиката на Европейската централна банка за поддържане на ниски цени на депозитите и кредитите, а от друга – натрупаните средства в самите банки. Това на практика означава, че те разполагат с достатъчно пари и нямат за цел да събират още депозити.
Основният лихвен процент към началото на юли остава нула. Така средният лихвен процент при депозитите на фирмите в левове достига вече 0.18%. Цената на депозитите домакинствата намалява до 0.44% в лева и 0.3% в евро. Намаление има и при печалбата от бърз депозит – до едно денонощие.
Спад има и при лихвите по кредитите. Потребителските средно струват 7,78%. А разходите за жилищни вече са под 4%.
Ниската печалба от депозитите логично води до повече харчене, защото хората нямат стимул да спестяват. Подобни решения обаче също трябва да бъдат разумни, съветват икономисти. Юли и август са месеците, през които повечето българи харчат най-много пари, показват данни на финансовите консултанти.
Според експертите всеки човек трябва да има дневен праг на харченето, който да се надхвърля само при краен случай, ако иска да се събира в месечния си бюджет.