Росен Георгиев 

Инж. Зашев: Бях провокиран за репликата, няма как да се облагодетелстват фирми, имаме заповед от министър Порожанов приоритетно да се усвоява болната иглолистна дървесина

Инж. Калин Зашев 

Кметът Росен Георгиев скочи срещу директора на „ДГС Благоевград” инж. Калин Зашев и разпространи открито писмо, в което обяснява недоволството си. Случаят се разиграл на среща с управници от селата на община Благоевград. Ето какво гласи отвореното писмо на кмета Росен Георгиев: „На проведена среща с кметовете и кметските наместници на 04.08.2017 г. инж. Калин Зашев заяви, че има заповед на министъра на земеделието и горите Румен Порожанов, в която се нарежда добивът на дърва за огрев за местното население да бъде само от иглолистна дървесина. Поисках да се запозная със заповедта, но се оказа, че инж. Зашев не я носи. На въпрос на колега: „Защо въпреки заповедта през селата непрекъснато минават камиони, пълни с широколистна дървесина?“, инж. Калин Зашев отговори: „Ами както ти караш лек автомобил „Лада Нива“, а някой кара „Порше Кайен”, така е и с дървата!“. След този отговор аз демонстративно напуснах срещата, отказвайки да участвам в махленското ниво на дискусията. Питам: Има ли заповед на министър Порожанов, или се злоупотребява с неговото име с цел облагодетелстване на определени фирми за сметка на жителите от селата? През 2016 г. имахме договорка с инж. Дамян Дамянов за комплектуване на иглолистни и широколистни дърва за огрев за местното население, която не беше спазена по вина на инж. Зашев. Защо? Трябва ли да караш „Порше Кайен“, за да имаш право да добиваш широколистни дърва за огрев?”.

„Няма как да се облагодетелстват фирми, тъй като дървесината от фонда си я придобиваме ние, с наши работници. Има писмо от министъра, в което се казва приоритетно да се усвоява болната иглолистна дървесина. Наистина съм казал реплика за „Лада Нива” и „Порше Кайен“, но бях предизвикан”.