Журналистката Л. Бенгюзова от Благоевград събра повелители на перото в прегръдката на Беласица, четоха откъси от романа на петричанина Стоян Милев

 

Журналистката Лалка Бенгюзова от Благоевград събра група приятели в прохладната прегръдка на Беласица.

В лоното на планината, село Беласица, село Гега в Огражден планина и манастира “Свети Георги” (“Игуменец”) приятели и колеги от Благоевград, Петрич и Сандански си спретнаха творческа среща. Там беше и писателят Стоян Милев, на когото предстои издаването на нов роман. Специално от София пристигна Ценцерушка Андреева – поетеса и секретар на читалище “Георги Сава Раковски”. За изненада на гостите и двамата творци са родени в един и същи ден и устроиха мило тържество. За рождениците също имаше изненада от най-близките колеги: Лили Трендова, Снежанка Филчева и Катя Кирянова.

В манастира “Св. Георги”, построен в далечната 1852 година, бяха пристигнали ученици от Варна, летуващи за втори път в село Коларово, община Петрич. С голямо внимание всички заедно изслушаха откъси от новия роман на писателя в двора на манастира. Свещеник Кирил Георгиев служи в манастира цели 51 години и разказа интересни факти за манастира и първото килийно училище в региона, намерило съществено място в романа. Специален гост от град Струмица беше проф. Иван Котев, автор на сборници с песни.