Дизелов скандал: Audi R8 V12 TDI с 500 конски сили

Dynamic photo

 

От днешна гледна точка – дизелов скандал – идеята за суперспортен автомобил с  V12 дизелов двигател изглежда абсолютно налудничава. Преди десет години обаче нещата изглеждаха по съвсем различен начин.

Static photo
Interior
Interior
Interior

Audi са спечелили за втори път с дизеловата си бегачка R10 Льо Ман и под влияние на еуфорията решават да използват разполагащия с 650 к.с. 5,5-литров V12 състезателен мотор в спортен автомобил с разрешение за движение по нормални пътища. Така се ражда Audi R8 V12 TDI Concept. С 6,0-литров битурбо V12 дизелов мотор в задницата Първият дизелов суперспортен автомобил разполага с 1000 нютонметра максимален въртящ момент. При това от 1750 оборота. Мощността е 500 к.с., а R8 V12 TDI е оборудван освен с два филтъра за твърди частици и със система за AdBlue. Естествено отговаря на нормата на вредни емисии Euro-6.

Въпреки, че заради дизеловия си агрегат студията е малко по-тежка от R8 с 4,2-литров V8, тя е дори малко по-бърза при спринта от 0-100 км/ч – с няколко десети. 4,2 секунди са нужни на R8 V12 TDI. V8 моторът се нуждае от 4,6 секунди. Максималната скорост на R8 с V8- двигател е 301 км/ч, докато при V12-дизеловия се споменава „значително над 300 км/ч“. Изборът на трансмисия също би породил дискусия в днешно време. Преди десет години механичните трансмисии са били нещо напълно нормално във високотехнологични „спортисти“.

Освен монтажа на внушителен дизелов двигател от Audi са предприели и други промени по спортиста със средно разположен мотор. Концепцията е имала значително по-агресивен вид благодарение на по-големите въздухозаборници. Ein Друга променя са изцяло LED-фаровете, които малко по-късно дебютират в серийното R8.

Engine compartmen

Static photo
Static photo

Audi R8 V12 TDI дебютира преди точно десет години на Detroit Motor Show през януари 2008 г. Два месеца по-късно е представен и в Женева като R8 TDI Le Mans. След ожесточени дебати в продължение на година в Инголщадт решават да преустановят проекта. Като нишов модел цената на автомобила би била прекалено висока. Освен това е съмнително, че феновете биха реагирали добре на спортен автомобил, който развърта само до 4500 оборота. Абсурдният от днешна гледна точка мотор не умира и през 2008 г. е монтиран в Audi Q7 V12 TDI. Самият мега-SUV продължава своя живот до средата на 2012 г. – въпреки разхода си от 11,3 л (според производителя).

Година по-късно отново има слухове за дизелов мотор във второто поколение на R8 (V8 или V10), но това не се оказва реалност.