Чесънът гони 8 лв/кг.

 

Цената на трапезата ни продължава да върви нагоре. Оказа се, че след драстичното поскъпване на млечните продукти, яйцата и хляба, повишение има и при цените на подправките. Червеният пипер също бележи рекорд в поскъпването. Цената му е скочила средно между 30 и 50%, предава Нова телевизия.

В големите търговски вериги цената му стигна 7 лева за пакетче от 200 грама.

За семейството на Георги Атанасов от пловдивското село Чешнигирово пиперът е едно от основните препитания. Отглежда 12 декара. В момента на полето засажда първата реколта за тази година и споделя, че тя ще е по-скъпа, тъй като цената на семената, които е закупил, е повишена с 10 процента.

„Около 10 стотинки идва една семка. Това е най-малкото. Торовете, които са по-скъпите, хубавите, са около 3 хиляди лева тона. Всичко поскъпна. Няма как винаги да вадиш от теб. Влагаш, влагаш, то се отразява”, споделя пиперопроизводителят.

Другият проблем е липсата на работна ръка. Освен, че трудно се намират хора за беритбените кампании, цената на труда също е скочила. Надникът на човек е 40 лв.

Производителят не смее да прогнозира каква реколта очаква това лято, защото миналата година точно в този регион на България, в разгара на беритбата, градушка унищожи 100 процента от насажденията. Липсата на суровина веднага се отрази на цената на подправката в магазина. Сега търговците признават, че дефицитът на червени чушки е довел до поскъпване и на червения пипер. В зависимост от разфасовката поскъпването на пакетчето е средно между 30 и 50%.

„Сладкият червен пипер е поскъпнал с 30 стотинки за последните три месеца, а пушеният червен пипер – при него увеличението е с един лев и струва 3.20 лв. За да не се увеличава повече, грамажът му е намалял от 80 на 70 грама”, признава Гергана Узунова, която е управител на хранителен магазин.

Според пазарни анализатори българският червен пипер ще остане по-скъп от вносния.

 

Изчезва ли от пазара българският чесън? Този въпрос вълнува хората от доста години. Актуален е и към момента, когато се оказва за пореден път, че цената и на родния, но и на вносния е твърде променлива.

8 лева килограм. Толкова струва на дребно килограм чесън на складовата база във Враца. По-скъп е с 3 лева отвносния, но Миланка Видолова все пак го предпочита. „Аз сега гледам да си насадя малко и затова. За пръв път ще купувам купен. Иначе си произвеждам колко да си насадя, ама тая година не можах да си произведа”, споделя жената

Дори доставчиците не разбират накъде върви българският зеленчуков пазар, разпнат между вноса, износа и непрекъснато скачащите цени на всичко. „Интересното е, че нашите стоки в чужбина са 3 пъти по-евтини, отколкото в България. Това трябва да се види отгоре. Правителството трябва да поеме нещата”, смята Христо Иванов.

Опитът да намерим единна цена се оказва неуспешен. Затова опитваме да разберем разликите между българския и вносния чесън. „Китайският чесън като тръгнеш да го белиш или да го сложиш при чушлетата с оцета, той става син”, обяснява Мариана Кандова, която от години продава зеленчуци. Няма как обаче да се различи българският от испанския, например, освен по цената, която за вносния често е по-ниска. Търговците имат проблем и с доставките на български чесън./НОВА