35 г. „Денс машийн“ в Дупница! От Деня на транспортния работник до лунния пътешественик на Майкъл Джексън

  • Хореографът Александър Димитров: Започнахме като ентусиасти, сега обучавам близо 300 деца

  • Догодина „Дупница денс фест“ може да придобие международен характер

Дупнишката школа за модерни танци „Денс машийн“ символично отбеляза 35 години от основаването си. Това се случи по време не 13-ото издание на „Дупница денс фест“, което се проведе през уикенда в града. Събитието се превърна в истински празник и събра школи и брейкъри от всички краища на България. Известният хореограф Александър Димитров разказа пред „Вяра“ как е било поставено началото на успешната формация.
„За съжаление всеки от моите приятели и съоснователи на групата пое по своя път. Аз останах последният мохикан и съм най-старият в Югозападна България, който се занимава с това. Иначе преди 35 години се събрахме ентусиасти и направихме група към Младежкия дом. Неин ръководител и щатен DJ тогава беше Краси Лазов, който си отиде от този свят миналата година. Още тогава той беше много известен и истински професионалист. Спомням си, че през април 1986 г. имаше празнична програма за Деня на транспортния работник. Тогавашният директор ни каза, че по този повод групата трябва да бъде свързана с транспортния работник.

И решихме да я кръстим „МАНЕВРА“. Така хем беше свързано с маневрите на влаковете, хем съставляваше първите букви от имената на всички участници в нея. С времето останахме по-малко, а аз изпъкнах като лидер. Влязохме в казармата и започнахме да се занимаваме и с хип-хоп. Точно по това време излезе много силен филм с участието на Майкъл Джексън – „Лунен пътешественик“. В него той изпълняваше песента „Денс машийн“ и така прекръстихме групата с това ново име. Занимавахме се само с брейк, после добавихме и хип-хоп и обновихме групата. Бяхме първите в България с хип-хоп. Определено бяхме пионери. Тогава всеки млад човек си мечтаеше да пробие на сцената с подобни танци, които ставаха все по-модерни. Ние също имахме подобни мечти и надежди“, разказа Александър Димитров.
Следва създаването на първата по рода си школа за танци за деца.
Тя започва съществуването си през 1991 г. в читалището в село Самораново. “Бяхме новобранци и нямахме много опит. Спомням си как нямаше база и танцувахме във фоайето на училището и читалището. По онова време започнаха да се появяват много от т.нар. „секти“ и местните започнаха да се чудят дали нашето не е някаква секта. Идваха родителите и бабите на децата, които танцуват, за да видят какво се случва и защо се тълпят толкова хора. После открихме школа в Младежкия дом в Дупница, както и в други местни читалища, в Бобов дол също“, спомня си с усмивка известният хореограф.
В момента Александър Димитров учи на танци близо 300 деца от Дупница и региона. Миналата година той завършва бакалавърска степен „Съвременна хореография“, като придобива и квалификация „Педагогика“. Преди това е водил група в Германия, където е живял със семейството си.


„Забелязах, че по-бързият контакт с децата е да ги набираме направо от училище. През последните години хип-хопът си навлезе като движение в Европейския съюз. Вече дори въведоха този вид танци в програмите със занимания по интерес в училищата. В нашия регион съм обучавал деца в 7 училища, през тази година в 5. В момента учим над 200 деца от училищата в Дупница и с тези в школата ни стават близо 300. Определено има интерес към танците в града. Разбира се, не всички деца са суперсериозни. Но тези, които са упорити и проявяват повече интерес, напредват бързо. С тях участваме по различни фестивали и отзивите за нашите представяния са чудесни. Тук трябва да подчертая за помощта, която ни оказват учители и директори“, добави Александър Димитров.
Той не скри задоволството си от празника, в който се е превърнал „Дупница денс фест“ след едногодишно прекъсване поради Ковид-19. Той има идея през следващата година фестивалът да придобие международно значение.
„Настоящото мото беше „Дъждът няма да ни спре“, защото и през последните дни валя доста. Получи се много добре. Финалните битки по хип-хоп се проведоха на дъжда пред ГУМ, бях поканил много популярни групи. Брейкът вече е олимпийски спорт и в момента се подготвят треньори в НСА, сред тях има и момчета от Дупница и Благоевград. От 2024 г. влизаме в олимпийското семейство. Много благодаря на кмета на община Дупница инж. Методи Чимев и на отдел „Култура“ за цялата подкрепа. Някои си мислят, че ей така са се събрали някакви хора и танцуват, но цялата организация ни коства много време и енергия. Имаше групи и брейкъри от Петрич, Благоевград, Видин, Ямбол, Варна, Пазарджик. Имам идея догодина „Дупница денс фест“ да има международен характер“, завърши дупничанинът.

Димитър ИКОНОМОВ