35 семейства отново си казаха „да” на Въведение Богородично в Дупница

6 двойки отбелязаха 60 г. брак, 29 празнуваха златни сватби

Юлияна КОЛЧАКОВА

Възрастни двойки за втори път си казаха „да” на тържество за Деня на християнското семейство в Дупница. Навръх Въведение Богородично брачните си клетви подновиха 35 семейства. 6 от тях са сключили брак през 1962  и 29 – през 1972 година. По традиция тържеството бе в местен ресторант, на входа на който всеки от гостите бе посрещнат с питка, мед и букетче. Двойките, празнуващи диамантени и златни сватби, подписаха брачни декларации и получиха плакети с герба на общината. Подаръците им раздадоха служителки в общинския отдел за култура. Ролята на кум и сега бе на кмета Методи Чимев, който вдигна наздравици с шампанско с хората. „На този хубав християнски празник Въведение Богородично, на който всички ние празнуваме и Деня на християнското семейство, ми позволете да ви благодаря. Празника го има, защото ви има вас. Вие сте хората, които давате пример на тези като нас, които, дай, Боже, да удържат 50-60 години семеен живот. Колкото и шаблонно да звучи, семейството е основата на нашето общество. Вие градите  не само основите на семейство, а и на града и държавата. Бъдете здрави!”, обърна се към възрастните двойки градоначалникът.

Сред празнуващите бе най-младото дупнишко семейство Елизабет и Ивайло Терзиеви, сключили брак наскоро. Те участваха в обичайния за това тържество ритуал с предаване на пита от най-възрастното семейство – Мария и Александър Спатовалийски. Бившата медицинска сестра Мария даде погачата на Елизабет с пожелание за здраве и много години съвместен живот.

Отново имаше и торта, която разрязаха кметът Чимев и Александър Спатовалийски. Присъстващите получиха поздрави от танцьорите от фолклорния ансамбъл „Дупница” с ръководител Воин Войнов. Водеща на тържеството бе ритуалчикът и началник на отдел ГРАОН началник в общината. Празникът продължи с коктейл и музикална програма. Това бе десетото по ред тържество по подновяване на брачни клетви на семействата с 60 и 50 г. брак зад гърба си, организирано от община Дупница. За съвместния им живот рецептата за дълголетен брак, попитахме две семейства -Цветанка и Георги Даскалови и Елеонора и  Спас Спасови.

”Животът ни беше труден. С много работа и с много разбиране се стига до тук. И двамата сме правили компромиси. Ако компромисите са само от единия, загубена е работата”, каза  Цветанка Даскалова, работила като продавачка 40 г., част от които в ГУМ. С Георги, който е бивш служител в БДЖ, имат две деца, внуци и правнуци. „Децата ни са големи. Дъщерята ще навърши 60 г. Живее в Щатите. Внучетата – голямата е с нея, семейството й също. Малката е в Норвегия, имат семейства, дечица. Синът ми е при нас, със снахата и децата. Хубаво е, че не сме сами”, допълни Цветанка.

„Щом доживяхме до златна сватба, значи е добре”, лаконична бе  Елеонора, която също е продавачка, има щанд в ГУМ.