Кметът на Банско: Не изпадайте в паника, наш дълг е да се опазим здрави

  • Местните хора искат модерен медицински център, четиримата лекари изнемогват с по над 2000 пациенти

Ситуацията с коронавируса в Банско е по-спокойна в сравнение със съседни общини. Процентът заболели ученици и учители се задържа под прага, определен от Министерството като критичен за присъствено обучение. Всички училища на територията на община Банско провеждат нормален учебен процес с присъствена форма на обучение. Ограничение е наложено единствено в дневните центрове за лица с интелектуални затруднения в Банско. „Задължително е да бъдем съвестни, разумни и отговорни днес, за да има едно по-добро утре. Нашият дълг е да опазим здрави себе си”, каза в част от свое обръщение кметът Иван Кадев. Той напомни за трудно научените уроци по метода проба-грешка, когато в началото на епидемията Банско беше първият карантиниран град в България. Въпреки това хората бързо се окопитиха и дори отчетоха приличен летен туристически сезон. Кметът отправи и съвети към съгражданите си: „Да не изпадаме в паника, ако забележим у себе си някой от симптомите на неразположение. Много е важно да не ставаме и жертва на самовнушение. Нека преценим ситуацията трезво. Веднага да се посъветваме с личния си лекар по телефона и той ще ни даде ясни напътствия как да действаме;
Заболяването от Ковид не означава край на живота. Колкото по-навреме потърсим и получим лекарска помощ, толкова по-голям е шансът да прекараме болестта без особени последици. Обратно, убийствени могат да бъдат самолечението или отказът от прием на предписаните медикаменти”, допълни Иван Кадев.

Гражданите на Банско използват повода да напомнят на общинската управа за нуждата от модерен медицински център в града, а някои дори настояват за болница. Искането за болница в момента е химера, смятат местните медици, които вече изнемогват. В Банско общопрактикуващите лекари са четирима и имат в листите си по над 2000 пациенти. Те са особено недоволни от натиска, който се упражнява върху тях да поемат смени в болницата в гр. Разлог.