4 години затвор за шофьорката, обърнала автобус на „Тракия“

Четири години затвор е присъдата, която Софийският окръжен съд определи за 30-годишната Цвета Таскова. Таскова е обвинена за тежката катастрофа на магистрала “Тракия” преди година и половина, при която автобус се преобърна край аутобана. Софийският окръжен съд призна за виновна 30-годишната жена. Цвета Таскова получи 6 г. лишаване от свобода, но ще изтърпи 4 г., тъй като се призна за виновна, а процесът се гледа по съкратената процедура.

Нейният защитник заяви, че ще обжалва размера на наказанието, тъй като смята, че то е необосновано тежко. Според адвоката това е една много тежка присъда за млад човек. Той призна, че последиците са много тежки – 6 убити и 17 пострадали, но по думите му “момичето не е някакъв голям престъпник и на всеки може да се случи такъв инцидент”. Тя самата няма ясен спомен от случката, но съжалява безкрайно много. Защитникът допълни още, че са съдействали максимално на следствието, признали са вината си, спестили са много усилия на семействата на жертвите.

Прокурорът по делото каза, че съдът е дал по-тежка присъда от тази, която прокуратурата е поискала, но според него това е една нормална присъда, защото е бил свидетел на психичните състояния на младата жена, няма нито едно утежняващо вината обстоятелство, тя е била безупречен водач с едно-единствено нарушение. И затова смята, че условната присъда, която е поискал, е щяла да постигне целите си.

Държавният обвинител заяви, че оттук нататък ще решава съдът от по-горна инстанция и всеки съдия ще преценява по съвест, на базата на доказателствата и на базата на вътрешните си убеждения.

При катастрофата миналата пролет 30-годишната жена предизвика тежка катастрофа с пътнически автобус на АМ “Тракия”, край Вакарел, при която загинаха шест души, а над 20 други бяха ранени. Тогава 29-годишната Цвета Таскова изгубила контрол над автомобила си. Тръгнала първо наляво към мантинелата, след това рязко завила надясно към автобуса. После още веднъж опитала да коригира посоката, след което ударила рейса в предна лява гума. При сблъсъка едната гума на колата й се заклещила в предния калник на автобуса. Така той се наклонил настрани и се обърнал. Технически неизправности на двете превозни средства не бяха открити. Произшествието провокира и дебат относно мярката за задължително ползване на колани от пътниците в автобусите. /Вести