4 дни празненства за 45-годишнината на Долна баня

  • На хорото се хвана и кметът Владимир Джамбазов, гърмя заря

 

 

В продължение на четири дни с разнообразни прояви жителите и гостите на Долна баня празнуваха 45 години от обявяването на селището за град.

Началото бе за талантливите малки художници, които рисуваха с тебешири на асфалта на паркинга на новия спортен комплекс, след което на една от площадките на стадиона малчуганите си спретнаха незабравим спортен празник.

Вечерта на централния площад в рилския град за всички пя Михаела Маринова.

Два дни пък продължи турнирът по шах в сградата на общината с участието на 12 състезатели. Спортната проява се проведе по кръговата система „всеки срещу всеки”, като победител в турнира стана к.м.с. Петър Козарев, втори е м.с. Георги Пенчев и на трето място Георги Методиев. Във фоайето на Народно читалище “Рила-1898” пък малките долнобански художници от школата по рисуване с ръководител Маргарита Стефанова бяха подредили красива изложба с рисунки.

Празнично слово по случай 45-годишнината от обявяването на Долна баня за град произнесе кметът на общината Владимир Джамбазов, след което връчи юбилейни плакети на заслужили долнобанци.

 

Тържествен водосвет за здраве и благоденствие по случай празника на града, в съслужие с долнобански свещеници, отслужи енорийският свещеник ставрофорен иконом Пламен Димитров, след което освети и специално изработената за юбилея нова четвърта камбана за местната църква “Успение на Пресвета Богородица”.

Празничен концерт изнесоха Мария и Магдалена Филатови и Малин Домозетски, а на хорото се хвана и долнобанският градоначалник Владимир Джамбазов. Красива заря украси вечерта рилското небе.

За юбилея на град Долна баня в енорийската църква “Успение на Пресвета Богородица” ставрофорен иконом Пламен Димитров отслужи тържествена света литургия, след което с юбилейни плакети бяха отличени благочестиви миряни.

Спорт и игри за по-големите долнобанчета бяха организирани на новия спортен комплекс в рилския град, а пък футболистите от местния футболен отбор “Левски” в среща от първия кръг на тазгодишното първенство в Софийската областна група – Изток, победиха с убедителното 5:0 гостите от “Левски” (Елин Пелин) и така в дните на юбилея зарадваха своите фенове.

Артистите от театър “Мечтатели” пък зарадваха малките долнобанчета с постановката “Трите прасенца”, а вечерта центарлният площад буквално се взриви с песните на популярната Тони Димитрова.

Краят на четирите празнични дни бе с театралната постановка “Аламинут на живо” в салона на Народно читалище “Рила-1898”, а преди това кметът Владимир Джамбазов благодари на всички самодейци и читалищни дейци, работили през годините и дали своя талант за културния живот на рилския град, след което награди с юбилейни плакети изявени самодейци, ръководители на състави и читалищни деятели и работници.