4-ма банскалии облякоха в старинни носии моми и момци от Вионовото блато

Автентични шевици грейнаха на фона на храма „Света Троица” в уникална фотосесия

Част от богата колекция от автентични македонски и бански носии беше показана чрез снимки от четирима банскалии, радетели за съхранение на оригиналните модели и материали на едновремешните дрехи. Димитър Касапинов, Никола Тодев, Костадин Дивизиев и Борис Йорданов изваждат от сандъците и раклите в своите домове събираните с цената на много време и средства, но и с голям мерак, мъжки и женски носии, за да блеснат в цялата си красота на фона на Старинно Банско и великолепието на църквата „Света Троица”. Честта да облекат уникалните дрехи се пада на момичета и млади жени и мъже от махала Вионовото блато. Много от тях също притежават автентични костюми и с удоволствие позират с тях. Единият от ентусиастите – Борис Йорданов, заедно със съпругата си, притежава цели четиридесет костюма, за поддържането и съхранението на които отделя специално внимание.

Идеята на организаторите на фотосесията е не само да споделят красотата на носиите, но и да насърчат нарастващия брой хора, които искат да си ушият по поръчка, да ги използват като оригинални образци.

Все по-често виждаме в Банско носии, в които има стилизирани елементи от различни етнографски области, но те нямат нищо общо с автентичната дреха от нашия край. Искаме да покажем как изглеждат истинските носии, запазени от баби и дядовци. Искаме за Нова година от нашата махала Вионово блато всички да са облечени само с автентични носии, обяснява Митко Касапинов.

В перспектива снимките ще бъдат използвани за по-сериозен проект, в който носиите ще бъдат подробно представени.

 

Снимки: Община Банско